Regjeringens budsjett vedtatt

Regjeringspartienes budsjettforslag ble vedtatt i Stortinget i natt med Fremskrittspartiets subsidiære støtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en lang dags ferd mot natt, og etter tallrike innlegg, ringte stortingspresidenten til votering like før midnatt. En halv time senere var det klart at budsjettet var i havn, denne gang uten at statsminister Kjell Magne Bondevik måtte ty til kabinettsspørsmål.

I tråd med budsjettforliket stemte Fremskrittspartiets representanter for regjeringspartienes forslag, etter at Frps eget budsjett ble nedstemt. Under debatten var det tydelig at Frp ikke ville støtte regjeringen med nevneverdig entusiasme, og partileder Carl I. Hagen reagerte sterkt på Bondeviks framstilling av budsjettforhandlingene.

Statsministeren beklaget «den overdrevne turbulensen» rundt budsjettet. Han mente at dette skapte en situasjon der den første forhandlingsrunden ikke ble reell nok. Denne beskrivelsen provoserte Hagen sterkt, og han lovet å huske dette til neste gang. Han rådet Bondevik til å gå enten til Frp eller Ap, ikke til begge.

Skjør fred

Budsjettforliket har skapt en ytterst skjør husfred mellom regjeringspartiene og Fremskrittspartiet, og Bondevik skulle ikke si mye under debatten før Hagen gikk i taket. Uttalelsen om turbulens tok Hagen som en personlig kritikk og en erkjennelse av at regjeringspartiene ikke hadde ment alvor.

- Dette er en klar provokasjon overfor Frp og bekrefter noe vi lenge har hatt mistanke om, nemlig at den første kontakten med oss gjøres for syns skyld. Deretter går man seriøst til verks med Arbeiderpartiet, og når det ikke går, kommer man tuslende tilbake. Dette skal vi merke oss med tanke på neste år, freste Hagen.

Bondevik var rask til å replisere at han ikke mente å fordele skyld, og at det ikke var kritikk spesielt rettet mot Frp. Deretter sto KrF- og Høyre-representanter fram i tur og orden og roste Frps «ryddige, konstruktive og ansvarlige» opptreden under forhandlingene.

Ingen lysfontene

- Det å framstå som såret er et gammelt Hagen-knep som jeg ikke kan fatte at KrF går på gang etter gang. Det er åpenbart at KrF er ganske utilpass med å være klistret så tett opp til Høyre og Frp. Alle kan jo se at det ikke er noen lysfontene som stråler mot oss, sa SV-leder Kristin Halvorsen om Bondevik etter at han hadde forsøkt å blidgjøre Hagen.

Og Halvorsens partikollega Øystein Djupedal fulgte opp.

- Regjeringen kan ta det med ro. Når den ikke felles av Frp i dag, kan den trygt planlegge resten av perioden. Hagen vil bøye av, det har han vist, sa SVs nestleder.

Ap-leder Jens Stoltenberg sa at regjeringen selv har bidratt til å skape unødvendig turbulens ved å gjøre seg avhengig av Fremskrittspartiet.

- Regjeringen har gjort et kursvalg, men vedkjenner seg det seg ikke. Og når Frp heller ikke vedkjenner seg sitt ansvar for å ha hjulpet regjeringen på plass, blir det hele uklart. Bare et forpliktende flertallssamarbeid skaper mindre turbulens, sa Stoltenberg og slo et slag for et sentrum-venstre-samarbeid ved valget i 2005.

Helsvart bilde

Statsministeren anklaget opposisjonen for å svartmale budsjettet. Han sto fast på at regjeringen har levert et budsjettet som betyr økt innsats på viktige velferdsområder, men måtte likevel tåle hard kritikk for å ha sviktet de svakeste.

- Det dannes et helsvart bilde, hvor man knapt får øye på de mange budsjettområdene der innsatsen øker, sa Bondevik. Et par timer senere framførte han samme kritikk som gjest på årsmøtet i Norsk Redaktørforening.

I Stortinget gjentok statsministeren at det viktigste ikke er hvem man samarbeider med, men hva man samarbeider om.

- Ap satte seg selv utenfor innflytelse ved manglende vilje til å komme regjeringspartiene nok i møte. Frp viste størst vilje til kompromiss. Det er vi glad for. Men det betyr selvsagt ikke at vi skal utgjøre en fast koalisjon, sa statsministeren.

(NTB)