- Regjeringens e-sigarett-forslag er en bløff

- Et forsøk på å stoppe damping.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag ble det kjent at regjeringen ønsker å tillate e-sigaretter i Norge.

Men at forslaget gjør damping (e-sigaretter) lovlig er en bløff, mener Kjell Marius Jenssen, leder i interesseorganisasjonen Norsk Dampselskap, som i en kronikk publisert av Minerva i dag skriver at nyheten om legaliseringen er «for god til å være sann».

Hovedproblemet, ifølge Jenssen, er at det vil tillates for små mengder nikotin, og at kravene til beholdere og fordampertanker er så strenge at ingen av dagens produkter oppfyller dem.

Cigalikes Jenssen skriver at det i realiteten er EUs tobakksdirektiv artikkel 20 som foreslås innført som norsk rett, og at de eneste produktene som oppfyller kravene er de «svært lite virksomme produktene 'cigalikes'».

- Produktene som er foreslått tillatt fungerer i liten grad til å slutte å røyke med, og i hvert fall ikke til å sørge for at folk ikke begynner å røyke igjen. Og produktene som flesteparten av våre medlemmer bruker, vil bli ulovlige om regjeringens forslag blir vedtatt, sier Jenssen, som mener direktivet framstår mest som et forsøk på å stoppe damping.

- Tobakksindustrien vinner Den foreslått maksimalgrenser for nikotininnhold i dampevæsken er to prosent. Altfor lavt for å lokke over røykere, mener Jenssen, som får støtte av Karl Erik Lund, forskningsleder i Sirus.

- Det regjeringen legger opp til er et skritt i riktig retning, og intensjonen med å oppheve forbudet er god. Men å bruke EUs tobakksdirektiv som mønster for regulering av e-sigarettene vil ha katastrofale følger for de produktene som lokker røykere bort fra de livsfarlige sigarettene, sier Lund til Dagbladet.

- For første gang i historien har vi nå et skadereduserende nikotinprodukt med potensial for å konkurreres med - og aller helst ut - tobakken. Men da må nikotindosene være høye nok og smaksvariasjoner må tillates. EU-direktivet fører til at varesortimentet innsnevres, produktene blir dyrere, attraktiviteten reduseres og tobakksindustrien står igjen som vinnere, sier Lund.

- Mulighet som glapp Lund har flere ganger argumentert for at e-sigaretter må gjøres lovlige, av folkehelsehensyn. Han frykter nå at salg via nettet fra det han kaller useriøse forsyningskilder kommer til å fortsette.

- Det er stor enighet blant europeiske tobakksforskere at tobakksproduktdirektivet utviklet seg til å bli en «missed oportunity» for e-sigarettene. Dette skyldes at verken forskere eller brukerne ble tatt med i beslutningsprosessen, sier Lund.   

Også han omtaler produktene som er foreslått tillatt som «cigalikes».

- Det er produkter som likner på vanlige sigaretter, men som deponerer altfor små doser nikotin. De er upopulære blant damperne, som nettopp forsøker å distansere seg fra de sigarettlignende gjenstandene.  

Lund mener det ikke er noen grunn til å tro at ikkerøykere vil begynne med e-sigaretter hvis det blir lov med smakstilsatte produkter med høyt nikotininnhold.

E-SIGG-ENTUSIAST: Kjell Marius Jenssen.
E-SIGG-ENTUSIAST: Kjell Marius Jenssen. Vis mer

- I England har disse produktene vært i salg lenge. Undersøkelser der viser at svært få ikkerøykere begynner å bruke e-sigaretter.

Utfordres juridisk Jenssen, som er jurist, mener Norge kan velge å ikke implementere direktivet, begrunnet i folkehelsehensyn. Beskyttelse av folkehelsa er anerkjent i EØS-avtalens artikkel 33, og dette ble lagt vekt på i saken der det ble avgjort at det norske forbudet mot alkoholreklame ikke er i strid med EØS-avtalen.

- Tobakksdirektivets artikkel 20 er allerede angrepet rettslig. En britisk forhandler av dampeutstyr, Totally Wicked, forsøker å få overprøvd en rekke av artikkelens bestemmelser, da de anføres å være uforholdsmessige og rettsstridige. Saken ble tatt opp til behandling første oktober og forventes avgjort i EU-domstolen i januar. At norske myndigheter velger å foreslå de samme reglene i Norge nå, må anses for å være defensivt og prematurt, skriver Jenssen i Minerva-kronikken.

Norsk Dampselskap har foreslått å regulere e-sigaretter som et nytt nytelsesmiddel med aldersgrense på 18 år for kjøp.

Høie: - Forbedring Kreftforeningen har for øvrig sagt at de er fornøyde med regjeringens forslag.

- Løsningen er fornuftig fordi den ivaretar både hensynet til røykerne og ikke-røykerne. Det er bra at røykere som ønsker å slutte, får muligheten til å kjøpe e-sigaretter på en enklere og tryggere måte enn i dag, sa generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, ifølge NTB i går.

Helseminister Bent Høie sa i går til NTB at forslaget vil være «en forbedring av dagens situasjon».

- Vi vil både få regulert bruken og få oppklart en del misforståelser om at dette ikke er helseskadelig. Samtidig er det en helsegevinst ved at folk går over til e-sigaretter, sa han.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram