Regjeringens egen stortingsmelding: Midlertidighet gir problemer med arbeidsmiljø og helse

- Mer utrygt å stå utenfor, sier Arbeidsministeren.

- INGEN RASERING:  Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson mener kritikerne av endringene i arbeidsmiljøloven bruker en useriøs retorikk.  Foto: Endre Vellene / Dagbladet
- INGEN RASERING: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson mener kritikerne av endringene i arbeidsmiljøloven bruker en useriøs retorikk. Foto: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fredag la regjeringen fram sine foreslåtte endringer i arbeidsmiljøloven, hvor de blant annet foreslår å øke bruken av midlertidig ansettelse.

Målet er å få flere inn i arbeidslivet. I regjeringens egen stortingsmelding står det:

«En har ikke kunnet finne økt effekt på sysselsettingsnivået generelt ved økt adgang til midlertidige ansettelser eller endret stillingsvern.»

«Forskningen tyder på at midlertidige ansatte opplever større problemer med arbeidmiljø og helse sammenlignet med fast ansatte og viser klart at disse i mindre grad får delta i opplæringstiltak finansiert av arbeidsgiver.»

- Økt trygghet Likevel sier Eriksson til Dagbladet at han mener endringen vil føre til trygghet for norske arbeidstakere.

- Om man sammenligner en som er midlertidig med en fast så vil selvsagt den som er midlertidig føler seg mindre trygg, men man må sammenligne med dem som har stått lang tid utenfor arbeidslivet. Tryggheten er langt mindre for den personen enn for en som alt har fått en fot innenfor.

- For å unngå at dette skal få negative effekter, så har vi valgt å ramme inn forslaget med tidsbegrensing, karantenetid, kvote og at bedrifter med under ti ansatte kun kan ha én person ansatt midlertidig. Dette er en forholdsvis liten oppmyking, nettopp fordi vi ser alle de menneskene som står utenfor arbeidslivet i dag, sier Eriksson.    Sysselsetting  Ifølge Eriksson er det aldri gjort studier på hvordan dette vil påvirke sysselsettingen i Norge. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer