Flere VTA-plasser

Regjeringens første store valgløfte

I revidert nasjonalbudsjett blir det blant annet 300 flere varig tilrettelagte arbeidsplasser. Nå lover de tre regjeringspartiene ytterligere satsing på dette, dersom de får fortsette i regjering.

STOLTE: Torbjørn Røe Isaksen , Kjell Ingolf Ropstad, Guri Melby er stolte over det regjeringen har fått til på regjeringens likeverdsreform. Nå lover de ytterligere VTA-plasser. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet
STOLTE: Torbjørn Røe Isaksen , Kjell Ingolf Ropstad, Guri Melby er stolte over det regjeringen har fått til på regjeringens likeverdsreform. Nå lover de ytterligere VTA-plasser. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet Vis mer
Publisert

- Kundene skjønner at dette er tilrettelagt arbeid og at man kanskje trenger litt lengre tid for å håndtere kassa og til å lage mat. Da er de fleste litt mer tålmodig, sier Henriette Hansen fra Larvik til Dagbladet.

Hun er en av dem som er så heldige å ha en av Larvik kommunes plasser for varig tilrettelagt arbeid (VTA).

Dagbladet møter 24-åringen i Oslo sammen med barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF), kunnskap- og integreringsminister Guri Melby (V) og Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Nå kan trioen avsløre at det vil bli ytterligere VTA-plasser i regjeringens reviderte nasjonalbudsjett.

Sitt første felles valgløfte er også ytterligere satsing på et inkluderende arbeidsliv gjennom blant annet flere VTA-plasser.

Krav om uføretrygd

VTA er tildelte plasser, hvor kriteriene for å få plass er at man er uføretrygdet.

- VTA-plasser har en bred portefølje med forskjellige arbeidstakere. Det kan være alt fra folk med Downs syndrom til folk som bare har en helsetilstand som gjør at de ikke kan stå i en annen jobb, forklarer Røe Isaksen og fortsetter:

- Dette er ordentlige arbeidsplasser hvor de også får lønn. Det er veldig varierte bedrifter. Noen lager gravkors, andre pakker sammen bestikk til flyene. Noen driver kafé og andre driver barnehage.

For Henriettes del er arbeidsplassen kaféen iVekst i Larvik.

STOLTE: De tre ministerene Torbjørn Røe Isaksen , Kjell Ingolf Ropstad og Guri Melby mener VTA-satsningen bare er ett av flere områder på velferd hvor regjeringen har mye å være stolte av. Her sammen med Henriette Hansen fra Larvik. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet
STOLTE: De tre ministerene Torbjørn Røe Isaksen , Kjell Ingolf Ropstad og Guri Melby mener VTA-satsningen bare er ett av flere områder på velferd hvor regjeringen har mye å være stolte av. Her sammen med Henriette Hansen fra Larvik. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet Vis mer

- Det er en vanlig kafé. Det er fint at det er en vanlig arbeidsplass, for det er ikke alle som har erfaring fra det og som vet hvordan det er å jobbe på en vanlig arbeidsplass når man har såpass mange ekstra behov, sier Henriette.

Vil satse ytterligere

Da regjeringen kom til makten, var det omtrent 9000 slike tilrettelagte arbeidsplasser. Regjeringen har siden økt dette tallet med nesten 3000, forteller de tre ministerne til Dagbladet.

- Vi ønsker å øke med minst like mange i neste periode. Det tilsvarer et sted mellom 1200 og 1500 plasser i løpet av en fireårs periode. Det er et minstekrav, ikke et makstak, understreker arbeidsministeren.

I tirsdagens reviderte nasjonalbudsjett kommer det ytterligere 300 plasser, avslører de.

Mange kommuner har et dagsenter eller et annet dagtilbud, men alternativet for veldig mange, er at man går rundt uten noe spesielt å ta seg til.

- Dette tilbudet er veldig viktig for de det gjelder, og mange får en viktig rolle i det lokalsamfunnet der de bor, sier Røe Isaksen og får støtte fra Ropstad.

- For den enkelte så betyr det enormt mye å kunne bidra. Vi har alle ulike egenskaper og talenter til å kunne gjennomføre ulike jobber. Dette bidrar til at enda flere får muligheten til det, sier Ropstad.

Han mener at selv om veldig mange av disse kanskje ikke kan produsere 100 prosent, kan de likevel produsere en god del.

- Det er kanskje folk som mange bedrifter ikke vil ansette på dagen, men som får en jobb gjennom VTA. Vi har også et mål om at mange av disse kan komme ut i en vanlig jobb, og her får de verdifull arbeidserfaring og trening, sier Ropstad.

- Mye å være stolte av

Melby viser til at noen seinere blir ansatt på ordinær lønn, og at det derfor faktisk også er en inngang i arbeidslivet for noen, selv om det i seg selv ikke er noe klart krav eller mål.

Hvis det blir regjeringsskifte vil Trygve Slagsvold Vedum splitte fylker som ikke ønsker sameksistens. Dette mener Nikolai Astrup er en dårlig idé. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Men denne muligheten til å få dokumentert sin kompetanse, betyr mye for veldig mange, sier Melby.

Hun mener denne satsingen også henger sammen med satsingen på videregående opplæring.

- Mange unge faller utenfor, fordi de aldri får en sjanse, sier hun til Dagbladet.

Det er også en del av regjeringens likeverdsreform.

- Vi har jobbet med dette systematisk og bygget det opp år etter år. Vi har veldig mye å være stolte av på det vi har fått til gjennom med det flertallet vi har hatt, men det er også veldig mye vi vil få gjort. Denne satsingen må derfor fortsette videre, slår de tre fast.

- Vi skal være flinkere til å vise fram alt vi har fått til på velferdsområdet og tar gjerne en diskusjon med våre politiske motstandere på dette, avslutter Røe Isaksen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer