Regjeringens «gullgutt» kan juble. Over 30 milliard til veiene

Budsjettvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bevilgningene til vei øker med 18,5 prosent i statsbudsjettet for 2016.

Det betyr at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) stikker av som årets budsjettvinner, slik politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen, spådde omtrent en halvtime før budsjettet ble lagt fram i DBTVs direktesending.

På spørsmål om hvem som har mest å glede seg til i dag, svarer Simonsen «gullguttene i regjeringen». Hun sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen kan se ut til å være statsbudsjettets vinner.

I statsbudsjettet er det satt av 4,9 mrd. kr til investeringer og vedlikehold i veinettet, samt 1,1 mrd. kr i vekst i vedlikehold av jernbanen.

Aldri satset mer  Regjeringens forslag til statsbudsjett inneholder bevilgninger til riksveiformål på 30,2 milliarder kroner, noe som er en økning på 3,7 milliarder.

I tillegg kommer bompenger og annen ekstern finansiering på 9,3 milliarder. 3,15 milliarder kroner settes av til drift av riksveiene, mens 3,26 milliarder skal brukes til vedlikehold av riksveiene.

Det skal brukes om lag 2,5 milliarder kroner på tunnelsikring, en økning på 1,1 milliard.

Finansminister Siv Jensen mener det aldri har vært satset mer på samferdsel.

- Og ingen må jo tro at det ikke har å gjøre med Fremskrittspartiets påtrykk. Dette har vi ivret for i alle år. Det er en grunn til at vi har fått på plass et infrastrukturfond, som vil gi store utbyggingsmuligheter, sier Siv Jensen til Dagbladet.

Med denne satsingen ligger regjeringen 3,3 milliarder foran oppfølgingen av Nasjonal transportplan. Totalt brukes 53,4 mrd. til å følge opp nasjonal transportplan - og sammenlignet med den opptrappingen av midler som ligger til grunn i NTP, ligger regjeringen nå foran det med 3,3 mrd. 

- Satsingen på vedlikehold og fornying gjør at etterslepet av vedlikeholdet av veier blir redusert også i 2016, sier fungerende veidirektør Lars Aksnes i en pressemelding.

22,8 milliarder til kollektivtiltak Regjeringen foreslår å bruke 22,8 milliarder til ulike kollektivtiltak i 2016, går det fram av forslaget til statsbudsjett.

- Vi trenger et kollektivtilbud som er forutsigbart, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) til NTB.

For 2016 foreslår regjeringen å bruke mer enn 21 milliarder kroner til jernbanen. Av dette er om lag 18 milliarder kroner foreslått til drift og vedlikehold av eksisterende og ny jernbaneinfrastruktur.  3,2 milliarder er foreslått til statlig kjøp av persontransport med tog. På veibudsjettet blir det foreslått 89,5 milliarder kroner til kollektivtrafikktiltak, skriver NTB.

Regjeringen foreslår også 1,1, milliarder kroner i belønningsordninger for bedre kollektivtransport i byområdene, samt å bruke 3,2 millioner kroner for et felles elektronisk billettsystem og en nasjonal reiseplanlegger.  

VINNER: Bevilgningene til vei øker med 18,5 prosent i statsbudsjettet for 2016. Det kan samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen smile for. 
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VINNER: Bevilgningene til vei øker med 18,5 prosent i statsbudsjettet for 2016. Det kan samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen smile for. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer