10. mai gikk det ut to brev fra det offisielle Norge til Kina, viser Dagbladets gjennomgang.
Brevene var signert landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) og hadde en hittil ukjent beskjed:
Norge søker om å få eksportere svinekjøtt, melk og meieriprodukter inn på det kinesiske markedet.

Dagbladet erfarer: Sier ja til sårede soldater
Dagbladet har fått tilgang til e-posten som fulgte med de to lukkede brevene. Der ber Sandra Borchs departement om at ambassaden videreformidler søknaden til kinesiske tollmyndigheter (GACC).
«Vi har forståelse for at situasjonen i Beijing er vanskelig om dagen, men håper ambassaden kan finne en mulig måte å overbringe brevene til GACC», skriver departementet i e-posten.
Ambassaden lover så Landbruksdepartementet å hjelpe til.
Dagbladet har sett brevene og e-postene som fulgte med

Utnytter Støre-samtale
E-postene Dagbladet nå kan fortelle om, viser at regjeringen er i gang med et nytt forsøk på et eksporteventyr i Kina.
I dag får Norge stort sett bare eksportere fisk og sjømat til kineserne. Samarbeidet med Kina har vært fullt av turbulens etter at Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010.
Men regjeringen har denne gang et ess i ermet de akter å utnytte, kommer det fram i e-postene: Jonas Gahr Støres nylige telefonsamtale med Kinas statsminister Li Keqiang.

Sponset omstridt gruppe
Håper på momentum
De to statsministrene snakket sammen i slutten av april om Ukraina-krigen og klimasamarbeid.
Sandra Borchs underordnede i departementet er tydelig på at dette må utnyttes:
«Statsminister Støres nylige samtale med sin kollega Li Keqiang er et positivt utgangspunkt for den videre prosessen for våre eksportsøknader, vi håper derfor det lar seg gjøre å benytte momentum i saken.», står det i e-posten.
I den andre enden sier den norske ambassaden i Beijing seg enige i at timingen er nå:
«Ambassaden er enige i at samtalen mellom de to statsministrene gir momentum som vi forsøker å utnytte» skriver ambassaden tilbake, den 11. mai.

Fredspris-fryseboksen
At det norske næringslivet forsøker å få i gang eksport av svin, melk og meieriprodukter til Kina, er nevnt på Mattilsynets nettsider. Men det har vært lite diskutert.
Regjeringen var også for tre år siden i dialog med Kina om eksport av både svin, melk og meieriprodukter. Men lite har skjedd, kommer det fram i brevene.
Kravene kineserne setter for å slippe inn varer i landet, er blitt strengere. Pandemien skapte stor frykt for importsmitte hos kineserne strenge, og reglene ble strengere. Det hjalp ikke det norske næringslivet, som allerede hadde strevet tidligere med et vanskelig forhold til kineserne.
Da den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010, sendte kineserne Norge i fryseboksen i seks år og brøt kontakten fram til 2016.

Mehl: - Riktig avgjørelse
En 15 år lang drøm
Fiskeeksporten økte deretter år for år. Men da pandemien kom som et nytt slag, sank fiskeeksporten med en fjerdedel, ifølge SSB. Siden i fjor har den norske fiskeeksporten steget igjen, med 28 prosent. Men man er fortsatt ikke tilbake på toppåret i 2019.
Hele tiden har ulike regjeringer drømt om å få reparert skrapene og få til en frihandelsavtale med kineserne.
Erna Solbergs daværende statsråd Iselin Nybø (V) hevdet de var svært nære i 2020. Det ble spådd at en slik avtale kunne øke handelen på mellom 50 og 170 prosent over ti år.

Kraftig oppgjør med egen minister
Uenigheter
Drømmen om å få inn flere varer på det kinesiske markedet, lever i den nye regjeringen også, og nå er Sandra Borch (Sp) altså i gang.
Det til tross for at nåværende kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) krevde full stans i forhandlingene med Kina før han og Senterpartiet gikk inn i regjering.
Han pekte på at Kina anklages for både menneskerettighetsbrudd mot uigurene og overvåkning mot norske interesser.
I brevene forsikrer Borch at hun ser fram til et videre samarbeid med Kina.
Ambassaden i Beijing lover i en e-post 11. mai at de absolutt skal klare å finne en måte å overbringe Sandra Borchs søknad til kinesiske myndigheter på.

To søknader
Sandra Borch kommenterer saken i en e-post til Dagbladet.
- Det er stor interesse blant flere norske aktører for å eksportere melk og meieriprodukter og produkter av svin til det kinesiske markedet. Landbruks- og matdepartementet har to søknader om eksport til behandling hos kinesiske myndigheter; én for melk- og meieriprodukter, som ble oversendt i mars 2019 og én for svinekjøtt, som ble oversendt i mai 2018. Begge søknadene behandles av General Administration of Customs of the People's Republic of China, GACC, skriver landbruksministeren.
Hun legger til at departementet har regelmessig kontakt med den norske ambassaden i Beijing for oppdatering om saksbehandlingen av den norske søknaden om eksporttillatelse av svinekjøtt.