Regjeringens karakterbok

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Statsminister Jens Stoltenberg markerer på en pressekonferanse i dag at regjeringen har tilbakelagt det første av de fire arbeidsårene den vant i valget. Der vil han gjøre sitt beste for å liste opp eksempler på at regjeringen har fått til mye på kort tid, og at alt er vel om bord. På reportasjeplass i dagens avis benytter Dagbladet samme anledning til å gi statsrådene karakterer for innsatsen så langt. I de vurderingene er det ingen toppkarakterer. Seks statsråder får terningkast fire, som er godkjent. Resten får tre eller dårligere.

• Vår vurdering bygger selvsagt også på forventningene som ble skapt i valgkampen. Den rødgrønne koalisjonen gikk til valg på et løfte om en ny kurs og et oppgjør med den forrige regjeringens tro på markedet. Det skulle bli mer til fellesskapet og en mer aktiv næringspolitikk. Med unntak for kommunemilliardene som kom raskt på plass, er endringene stort sett uteblitt. En fersk meningsmåling gjort for Dagsrevyen viser at et stort flertall ikke merker at Norge fikk en ny regjering i fjor høst.

• Flertallsregjeringen skulle også gjeninnføre forutsigbarheten i norsk politikk etter mange år med mindretallsregjeringer. Så har ikke skjedd. Det er minst like mye spill og spetakkel som før, ikke mellom regjering og opposisjon, men innad blant regjeringspartiene som er i ferd med å framstå som den «rødgrønne røran» som den tidligere svenske statsministeren Carl Bildt i sin tid advarte mot i sitt land.

• SV har, som ventet, hatt den bratteste lærekurven og slitt mest med overgangen fra opposisjon til ansvarlighet. Mer overraskende er all støyen innad i Ap som toppet seg i opprøret mot å gjøre Johan Fr. Odfjell til styreleder i Statoil. Oppvasken i stortingsgruppa etterpå ble utlagt som en tillitserklæring til statsministeren og partiledelsen. Men Oslo-partiet som har vært den skarpeste kritiker av regjeringens næringspolitikk, lar seg ikke kneble. Ved å stemme for boikott av Israel i Oslo bystyre har Stoltenbergs eget fylkeslag markert at det nå også vil føre sin egen utenrikspolitikk, og aktivt svekket statsministerens autoritet ytterligere.