Regjeringens oil-boys

Statoil skulle ikke ha noen problemer med å møte forståelse for sitt syn i regjeringen: Tre statsråder og en statssekretær har en direkte forbindelse til oljeselskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg håper det ikke påvirker Aps holdning, men de det gjelder bør trå varsomt, sier SVs nestleder Øystein Djupedal.

Den siste som gikk direkte fra Statoil til en sentral plass i regjeringsapparatet var Tom Therkildsen. Han var rådgiver for konsernledelsen fra 1998 til 1999, og helt fram til 8. mai fungerte han som sekretariatsleder i Statoil. Da ble han hentet inn av statsminister Jens Stoltenberg som statssekretær ved Statsministerens kontor.

Bistandsminister Anne Kristin Sydnes kom fra stillingen som direktør i Statoil med ansvar for menneskerettighetsspørsmål og landanalyser.

Miljøvernminister Siri Bjerke, har aldri jobbet i Statoil selv, men broren er Rune Bjerke, styremedlem i Statoil og en av dem som helt fram til regjeringsskiftet ofte var nevnt som mulig finans- eller olje- og energiminister.

Justisminister Hanne Harlem var assisterende direktør i Hydro fra 1998 fram til utnevnelsen. Selskapet, som blant annet driver med olje og gass, har en sterk interesse av å få mest mulig av den lukrative SDØE-kaka som regjeringen er i ferd med å bestemme fordelingen av.

- Statoil har alltid vært et Ap-selskap, og mange føler at en delprivatisering av Statoil i realiteten er en privatisering av Aps sjel, sier SVs Øystein Djupedal.