Regjeringens oppgjør med Vedum

I Høyre har det lenge murret over Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums mange valgløfter. Etter å ha sett deres alternative budsjett mener distriktsminister Linda Hofstad Helleland (H) Senterpartiet nå er avslørt.

KRITISK: Distriktsminister Linda Hofstad Helleland (H). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRITISK: Distriktsminister Linda Hofstad Helleland (H). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Publisert

- Selv ikke når Senterpartiet (Sp) og Vedum sprenger oljefondet, klarer de å levere på løftene sine.

Det er Linda Hofstad Hellelands nådeløse dom over Sp, som forrige uke la fram sitt alternativ til statsbudsjett.

Ved å høyne corona-krisepakken til regjeringen med 8 milliarder kroner, bruker Sp som regjeringen rekordmange oljekroner i sitt budsjett for neste år.

Men det er ikke først og fremst dette distriktsministeren kritiserer Senterpartilederen for.

Svikter på valgløfter

Helleland mener Senterpartiet avslører seg ved ikke å sette av nok penger til å innfri sine viktigste løfter: Å reversere regionreformen, bygge flere lensmannskontorer og sørge for matberedskap og Nord-Norgebanen.

- De har satt av null kroner til å reversere regionreformen, til tross for at Vedum har lovet å reversere Viken og Troms og Finnmark. De har satt av kun 30 millioner til å gjenåpne lensmannskontor, som er anslått til å koste et sted mellom 1,4 og 4 milliarder. Det finnes offentlige toaletter som koster mer enn hva Sp har satt av til sitt aller største valgløfte, hevder Helleland.

Hun mener det samme gjelder samferdsel.

-Det finnes ikke en eneste krone til Nord-Norgebanen og ingen midler til flere avganger på kystruten på tross av at Sp både har fremmet eget forslag, støttet og stemt for andre forslag om at det må settes inn flere skip.

- LEVERER IKKE: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum beskyldes for å ikke levere på løftene sine. Foto: Hans Arne Vedlog
- LEVERER IKKE: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum beskyldes for å ikke levere på løftene sine. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Forventer mer

Ifølge Helleland viser dette at det bare har vært retorikk fra Vedum.

- Det er verdens enkleste jobb å være opposisjonspolitiker, men jeg hadde faktisk forventet litt mer ansvarsfølelse fra en som kan bli Norges neste statsminister, sier Helleland, som spør hvordan det vil gå etter valget.

- De klarer ikke en gang levere på egen politikk i sitt eget budsjett, hvordan vil det gå etter forhandlinger med Arbeiderpartiet, SV, MDG og Rødt? Vedum kan like gjerne bare avlyse valgløftene sine med en gang.

FIKK BESKJED: Da Trygve Slagsvold Vedum talte i debatten på Stortinget, fikk han tilsnakk fra stortingspresidenten for ordbruken. Video: Stortinget Vis mer

- Bommer på mål

Det er Sps finanspolitiske talsperson Sigbjørn Gjelsvik som får oppgaven med å svare ut kritikken fra regjeringen. Han fyrer like nådeløst tilbake.

- Kritikken fra Høyre bommer fullstendig på mål. Alle sakene Helleland trekker frem er saker som Høyre ikke ønsker å bruke en krone på selv. Det er tydeligvis for dyrt for kalkulator-Høyre å utvikle hele Norge og forberede oss på nye kriser, sier Gjelsvik, som omtaler statsrådens kritikk som «tull».

Han slakter hennes beregning av kostnader ved å bygge opp igjen lensmannskontorer og viser til at de vil styrke politi og påtalemyndigheter med en halv milliard kroner neste år. Han viser videre til at det må et nytt flertall til på Stortinget før regionreformen kan reverseres.

-Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har hørt Helleland har nevnt disse offentlige toalettene de siste dagene. Jeg synes det er litt trist at regjeringsmedlemmer i en situasjon der bedrifter står på randen av konkurs og folk lever i usikkerhet for å miste jobben, velger å bruke tiden på slikt tull, sier han .

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer