- Regjeringens «take out the trash»-dag

Ingen tilfeldighet at regjeringen sendte ut sin mest upopulære sak akkurat den dagen Sylvi Listhaug ble eldre- og folkehelseminister, mener Arbeiderpartiet. De ser spøkelser på høylys dag, svarer Bent Høie (H).

UT MED SØPLA? Helseminister Bent Høie (H) og daværende midlertidig KrF-partileder Olaug Bollestad presenter regjeringens forslag om foreslåtte endringer i abortloven på en pressekonferanse 19. februar. Høie sier at det tidlig var klart at proposisjonen skulle komme 3. mai - som tilfeldigvis var dagen Sylvi Listhaug ble eldre- og folkehelseminister.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
UT MED SØPLA? Helseminister Bent Høie (H) og daværende midlertidig KrF-partileder Olaug Bollestad presenter regjeringens forslag om foreslåtte endringer i abortloven på en pressekonferanse 19. februar. Høie sier at det tidlig var klart at proposisjonen skulle komme 3. mai - som tilfeldigvis var dagen Sylvi Listhaug ble eldre- og folkehelseminister. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

A-en i spinndoktorenes ABC står for at man bør slippe dårlige nyheter sent fredag ettermiddag eller når store nyheter dominerer.

Sist ut i rekken av «take out the trash»-dager i Norge er, ifølge Arbeiderpartiet, endringen av abortloven.

Lovforslaget som vil gjøre en slutt på at fosterreduksjon er selvbestemt er en av KrFs store seire i regjering ble sendt ut fredag 3. mai. Samme dag som Sylvi Listhaug ble ny eldre- og folkehelseminister og Frp startet sitt landsmøtet.

I dag er det åpen høring i Stortinget om forslaget, torsdag 16. mai. Det er som kjent dagen før 17. mai, offentlig helligdag og avisfri dag.

Peker på Listhaug-utnevnelse

- Da Listhaug ble utnevnt til statsråd var det «take out the trash»-dag delux. Regjeringen valgte å benytte seg av den dagen for å få minst mulig støy, det var et forsøk på å la denne saken bli forbigått i stillhet, sier stortingsrepresentant og leder av Arbeiderpartiets kvinnenettverk Anette Trettebergstuen til Dagbladet.

ABORTENDRING: Anette Trettebergstuen (venstre) og Ingvild Kjerkol er sterkt kritiske til at fosterreduksjon ikke lenger blir selvbestemt i Norge. Foto: Jørgen Gilbrant
ABORTENDRING: Anette Trettebergstuen (venstre) og Ingvild Kjerkol er sterkt kritiske til at fosterreduksjon ikke lenger blir selvbestemt i Norge. Foto: Jørgen Gilbrant Vis mer

- Jo raskere de får dette unna, desto raskere tror de at folk begynner å tenke på andre ting, sier Trettebergstuen videre.

- «Take out the trash»-dag, sier du. Var dette bevisst?

- Ja, helt åpenbart. Med så mye støy som har vært rundt denne saken ... at de faktisk la fram lovforslaget den dagen er nok en provokasjon. Det handlet om å få dette ut på en dag med mye støy rundt andre ting, sier Trettebergstuen.

Arbeiderparti-kollega Ingvild Kjerkol i helsekomiteen skyter inn:

- Bent Høie bør svare på om han ønsker oppmerksomhet rundt denne lovendringen eller ikke, sier Kjerkol.

Bent Høie ler

Dagbladet får Bent Høie på telefonen. Da vi stiller Kjerkols spørsmål kommer Bent Høies rogalandslatter trillende tilbake.

- Er dette et lovforslag regjeringen har ønsket minst mulig oppmerksomhet rundt?

- Nei, i så fall har vi gjort en utrolig dårlig jobb! svarer Høie, som påpeker at spørsmålet om fosterreduksjon har han og andre fra regjeringspartiene diskutert med Arbeiderpartiet «i det som er av media» - og alltid stilt opp på.

- Jeg mener det er en urimelig påstand, sier Høie.

Når det gjelder påstanden om at regjeringen har brukt det eldste trikset in spinndoktorboka, mener Høie er en meningsløs påstand.

- Her ser Arbeiderpartiet spøkelser på høylys dag. Tidsplanen var lagt den dagen saken ble sendt ut på høring, og jeg hadde ingen mulighet til å forutse statsrådsskiftet.

- Dette er en sak som skaper mye diskusjon, og derfor er det et meningsløst angrep fra Arbeiderpartiet. Vi har stått i denne diskusjonen hele veien, det er ikke sånn at regjeringen og jeg har gjemt oss vekk, sier Høie.

Sterke fagmiljøer imot

Geir Jørgen Bekkevold (KrF) er saksordfører når abortloven skal innskrenkes for første gang siden den kom i 1978. Også han stusser på det Arbeiderpartiet kommer med.

- At vi prøver å skjule denne saken? Det er vel ingen saker som har fått så mye nasjonal oppmerksomhet siden KrF gikk i regjering. Dette faller på sin egen urimelighet, sier Bekkevold.

Åtte av tolv høringsuttalelser fra medisinske fagmiljøer i Norge har så langt gått mot regjeringens foreslåtte endringen av abortloven.

Legeforeningen, Jordmorforeningen, Sykepleierforbundet og Norsk gynekologisk forening er blant dem, i tillegg til Statens helsetilsyn og Rådet for legeetikk.

I dag er det klart for åpen høring i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Der møter 15 aktører, alt fra legene på St. Olavs hospital i Trondheim, som er fostermedisinerne som utfører fosterreduksjon i Norge, til Kvinnegruppa Ottar og Statens Helsetilsyn.

Høie: - Likt som andre aborter

Helseminister Bent Høie påpeker at legene som utfører fosterreduksjon støtter regjeringen, til tross for at flertallet i fagmiljøet er imot endringer i abortloven.

- Det fagmiljøet som jobber med disse spørsmålene er enige i endringen. Så er det riktig at det er andre medisinske miljøer som har sendt inn høringsuttalelser. Høringsuttalelsene bestrider ikke det faglige ståstedet til de som utfører fosterreduksjonene. Disse inngrepene utøves etter uke 12, og vil med regjeringens lovforslag behandles på samme måte som øvrige aborter, sier Høie.

Det at det blir åpen høring er Arbeiderpartiet glad for. Det vil gi nok en mulighet til å få fram hva som er iferd med å skje.

- Vi var veldig opptatt av at vi skulle ha åpen høring i denne saken. Arbeiderpartiets stemmer i komiteen var nok til å kreve det. Der var vi aldri i tvil. Vi skal gjøre det vi kan for at de som har lovet velgerne sine at de ikke skal innskrenke kvinners rettigheter, faktisk må svare velgerne sine den dagen dette blir votert over i salen, sier Ingvild Kjerkol, helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.