Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjerings- rulett(til høsten)

Behandlingen av neste års statsbudsjett kan ende i politisk kaos. Regjeringens og opposisjonens utspill de siste dagene har ført sentrumspartiene inn i et hjørne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis Ap bidrar til regjeringens fall vil en Jagland-regjering få det like vanskelig, mener valgforsker Bernt Aardal. Hvis Venstre trekker seg fra regjeringen kan Sp og KrF fortsette, fastslår Per Olav Lundteigen.

- Hvis de siste dagenes debatt tolkes i verste mening har regjeringen kommet i det vi bønder kaller for et «jævlig skårfeste».
Når geita har besteget en fjellknaus og ikke kommer ned igjen er det bare en ting å gjøre: skyte geita, fastslår generalsekretær i Sp, Per Olav Lundteigen.

Han understreker at regjeringen vil opptre klokt og at en slik situasjon ikke vil oppstå. Lundteigen tror ikke Venstre kommer til å trekke seg fra regjeringen, men hvis det skjer har Sp og KrF dyktige folk som kan fylle de tomme statsrådsplassene, sier han.

Umulig

Statsminister Kjell Magne Bondevik har sagt at neste års budsjett først skal forhandles med Arbeiderpartiet. Venstres steile holdning i næringspolitikken og den prestisjetunge kontantstøtten ødelegger mulighetene for et forlik, ifølge Ap's leder Thorbjørn Jagland. Et forhandlingsbrudd sender regjeringen rett i klørne på Fremskrittspartiet og de vil ikke finne seg i å være en god nummer to, uttalte partiformann Carl I. Hagen seinest torsdag. I går sa Frp's Siv Jensen at hun vil ha en Ap-regjering framfor et sentrumsbudsjett med økte skatter og avgifter.

Ap viktig

- Arbeiderpartiet sitter med en viktig nøkkel. Hvis Ap framprovoserer regjeringens avgang vil de selv være fanget i en ny budsjettprosess, sier valgforsker Bernt Aardal.
En mulighet er at Ap får flertall med støtte fra SV og Sp, men Anne Enger Lahnsteins avvisning av Jaglands frierier i det siste gjør det usannsynlig, mener han.

- Det vil ikke være noe nederlag for regjeringen Bondevik å gå av hvis budsjettforhandlingene mislykkes. Da har de vist for all verden at de står for noe annet enn alternativet, sier han.

Bedre før

Tidligere statsminister Kåre Willoch vil ikke kommentere regjeringens posisjonering de siste dagene.

- Da Høyre satt i regjering alene eller med KrF og Sp var ingen utgiftsposter skjermet og uenigheter tok vi opp i regjeringskollegiet.

I Willochs regjeringstid ble budsjettet behandlet etter slalåmprinsippet der post for post samlet flertall i Stortinget. Nå må regjeringen samle flertall for hele budsjettpakken.

- Det gamle systemet hadde gjort det enklere for Bondevik-regjeringen, sier Willoch og får støtte fra Aardal.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!