Regjerings-utvalg mistenkte «ufrivillige katolikker» i 2012 - Fylkesmannen gjorde ingenting

Uten å undersøke saken nærmere ble mistanken avvist.

TOK EN SPANSK EN: Allerede i 2012 var medlemspraksisen til Den katolske kirka i Norge tema hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus og Kulturdepartementet, men saken ble raskt lagt død. Foto: Nina Hansen / Dagbladet og foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
TOK EN SPANSK EN: Allerede i 2012 var medlemspraksisen til Den katolske kirka i Norge tema hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus og Kulturdepartementet, men saken ble raskt lagt død. Foto: Nina Hansen / Dagbladet og foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Flere år før politiet banket på døra til Oslo katolske bispedømme og biskop Bernt Eidsvig, ble Fylkesmannen i Oslo og Akershus og Kulturdepartementet gjort oppmerksom på forhold som kunne tyde på at trossamfunnet medlemsførte intetanende personer.

Advarselen falt imidlertid på steingrunn hos myndighetene. I et brev datert 28. august 2012 fastslår Kulturdepartementet, etter å ha forhørt seg med Fylkesmannen:

«Når det gjelder Den katolske kirke i Norge, som består av tre registrerte trossamfunn, (...) har ingen av de tre fylkesmennsembetene etter det opplyste kjennskap til at personer registreres som medlem uten at de selv tar initiativ til det eller er klar over det».

Brevet var et svar til Stålsett-utvalget, som hadde meldt sin bekymring i et brev 23. april samme år. Utvalget ble oppnevnt av Stoltenberg II-regjeringen i 2010, blant annet for å gjennomgå ordninger for tilskudd, registrering av trossamfunn, og offentligrettslige funksjoner, i tros- og livssynssamfunn:

«Enkelte medieoppslag kan tyde på at personer er blitt meldt inn i et trossamfunn uten at de har tatt initiativ til det selv eller har vært klar over det», skrev utvalgets leder Sturla Stålsett til Kulturdepartementet, og viste til Den katolske kirken i Norge som ett av to aktuelle trossamfunn.   Tok en spansk en Bakgrunnen var en artikkel Fritanke.no, en nettavis eid av Human-Etisk Forbund, publiserte høsten 2011 om den spanske innvandreren Susana Escobar, som hadde oppdaget at hun hadde havnet i medlemslista til Den katolske kirke i Norge. Overfor avisa spekulerer hun  på om trossamfunnet hadde funnet navnet hennes i telefonkatalogen - en metode kirka nå har innrømmet å ha tatt i bruk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer