Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringsadvokaten: Breivik lyver og kan ikke stoles på

Terroristen ristet på hodet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN/OSLO (Dagbladet): Regjeringsadvokat Marius Emberland begynte sitt innledningsforedrag i Skien fengsel i dag, med å minne om hva Anders Behring Breivik soner for: å ha drept 77 personer i Regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011.

Emberland sier staten mener det er fare for at Breivik vil rømme, og begå ny svært alvorlig kriminalitet.

- Han har ikke vist noen tegn til anger. Han har vist seg være utpreget rasjonell og fordekt, om han ønsker det. Han mener hans mål helliger alle midler. Breivik er kort og godt en svært farlig mann, og dette er bakgrunnen for at myndighetene mener han må sone på avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå, sier Emberland i innledningsforedraget.

Beskrives som løgner Breivik rister på hodet idet regjeringsadvokat Marius Emberland beskriver manifestet og at han der skriver at han vil fortsette sin politiske kamp fra fengselet. 

Han rister også på hodet da Emberland stiller spørsmål om troverdigheten hans, og sier at han noen ganger er til å stole på, andre ganger ikke. 

- Han har et pragmatisk forhold til sannhet. Han vil fordreie den om han mener det er viktig for hans politiske syn. Noen ganger kan han stoles på, andre ganger ikke. Han har vist seg å bruke usannhet til å presse fram endringer i sitt soningsforhold. Retten må være ekstra påpasselige med å se etter andre bevis enn hans forklaring, sier Emberland.

- Straff skal være ubehagelig Breiviks advokat Øystein Storrvik presenterte i sitt innledningsforedrag argumentene for hvorfor Breivik har saksøkt staten, og hvorfor de mener soningsforholdene bryter menneskerettighetene. Storrvik påpekte blant annet at Breivik trolig vil sone resten av sitt liv, og at det må tas med i vurderingen av soningsforholdene. Han viste også til et hundretall nakenransakinger av Breivik mens han sonet på Ila.

Regjeringsadvokaten mener Breiviks menneskerettigheter ikke er krenket.

- Det er statens klare oppfatning at saksøkers soningsforhold ligger godt innenfor det menneskerettighetene tillater. Vi har hele tida vært bevisst på at disse grensene ikke utfordres, sier Emberland.

- Å måtte sone en straff er ikke i strid med artikkel tre i EMK. EMD har slått fast at straff er påførelse av lidelse. Et onde som staten påfører lovovertreden. Det er ubehagelig, og skal være ubehagelig, å sone en lang straff. Det er meningen at den skal være følbar.

- En seier for samfunnet han angrep  Regjeringsadvokaten påpeker at soning på avdelinger med særlig høyt sikkerhetsnivå ikke er noe særegent norsk.

- Og i andre land vil nok forholdene være strengere enn i Norge. Selv om vi får høre Breivik er isolert, er ikke det ensbetydende med at EMK er krenket.

Samtidig sier Emberland at staten ønsker velkommen at «saksøker bruker vårt rettsapparat til å vurdere hans soningsforhold».

- Det er etter vårt syn en seier for samfunnet han angrep at han velger å bruke retten, sier Emberland.

Breivik forklarer seg i morgen Breivik har saksøkt staten for det han mener er brudd på menneskerettighetene kapittel 3 og 8. Han påstår at soningsforholdene på Ila fengsel og Telemark fengsel, Skien har gitt ham isolasjonsskader. Regjeringsadvokaten avviser dette, og mener soningsregimet er tilfredstillende.

STATENS MANN: Regjeringsadvokat Marius Emberland representerer staten under rettssaken. Foto: Johathan Nackstran / AFP / NTB Scanpix
STATENS MANN: Regjeringsadvokat Marius Emberland representerer staten under rettssaken. Foto: Johathan Nackstran / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Det er satt av fire dager til behandlingen av saken. 

Breivik forklarer seg i morgen, og retten har satt av tre timer og et kvarter til hans forklaring.

• Dette er saken

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram