- Regjeringsadvokaten er i utakt med regjeringen

Veteranforbundet skjønner ikke hvorfor skadd Afghanistan-soldat ikke får erstatning.

FÅR IKKE ERSTATNING: Statens Pensjonskasse mener at en norsk Afghanistan-soldat, som ble skadd i en risikofylt militæroperasjon i en Toyota Landcruiser, ikke har krav på erstatning. Arkivfoto: Lars Magne Hovtun, FORSVARET / SCANPIX
FÅR IKKE ERSTATNING: Statens Pensjonskasse mener at en norsk Afghanistan-soldat, som ble skadd i en risikofylt militæroperasjon i en Toyota Landcruiser, ikke har krav på erstatning. Arkivfoto: Lars Magne Hovtun, FORSVARET / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet.no): Onsdag skrev Dagbladet.no at Statens Pensjonskasse (SPK), med hjelp fra Regjeringsadvokaten, anker dommen i en yrkesskadeerstatningssak hvor en tidligere norsk Afghanistan-soldat pådro seg varig ryggskade etter en risikofylt militæroperasjon i bil.

Saken vekker sterke reaksjoner.

Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO) har liten forståelse for Pensjonskassens og Regjeringsadvokatens framgangsmåte.

- I utakt
- Vi er overrasket og skuffet over at Statens Pensjonskasse anker tingrettens dom i erstatningssaken til den skadde Afghanistan-soldaten. Det virker som om Regjeringsadvokaten er i utakt med det utgangspunktet og den holdningen regjeringen og Forsvarsdepartementet gir uttrykk for i sitt arbeid med å ivareta personell som blir skadd i internasjonale operasjoner, sier generalsekretær Vidar Falck i NVIO og viser til endringene i Forsvarspersonelloven og stortingsmelding 34.

- For personellet som reiser ut og deres pårørende, er det uhyre viktig å vite at de er sikret både helsemessig og økonomisk når de kommer hjem, om de skulle bli skadd i tjeneste i internasjonale operasjoner. Dette ga  også tingretten uttrykk for i sin dom, at det norske samfunnet også mener at de som blir skadd i jobb skal få erstatning.

Assisterende regjeringsadvokat Tolle Stabell har ikke personlig kjennskap til saken, men uttaler seg på generelt grunnlag:

- Når advokater opptrer som prossessfullmektige for en klient, fremer de klientens og ikke eget syn. Rådene de eventuelt gir sin klient, er taushetsbelagt og blir ikke framført i retten, sier Stabell.

Vant i tingretten
Dagbladet.no omtalte erstatningssaken til den skadde Afghanistan-soldaten for første gang 14. november 2007.

Som alt norsk personell er han yrkesskadeforsikret gjennom Statens Pensjonskasse (SPK), men SPK avslo blankt den unge mannens krav.

Tidligere i år vant soldaten en knusende seier over Pensjonskassa i Oslo tingrett. Retten fastslo at SPK har erstatningsplikt for ryggskaden, og Pensjonskassa ble også dømt til å dekke saksomkostningene hans som beløp seg til 117.831 kroner.

Nå har SPK anket tingrettens dom.