Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Regjeringsadvokaten ønsker lukkede dører i Breivik-rettssaken

Melder NRK.

SKAL AVHOLDES HER: Gymsalen i Skien fengsel. 
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SKAL AVHOLDES HER: Gymsalen i Skien fengsel. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringsadvokaten har bedt om at dørene lukkes for pressen under rettssaken om Anders Behring Breiviks soningsforhold i Skien fengsel, skriver NRK.

Det kommer frem i dokumenter om prosessen rundt rettssaken som NRK har fått tilgang til. Spørsmålet er ennå ikke behandlet av Oslo tingrett.

Regjeringensadvokaten ønsker også lukkede dører under en befaring som er planlagt i Ila fengsel dagen før rettssaken starter.

Breiviks advokat Øystein Storrvik skriver i en SMS til NRK at han kommer til å argumentere for åpne dører.

- Det er spesielt viktig med åpenhet i denne saken, skriver han.

Marius Emberland fører saken for Regjeringsadvokaten.

- Vi har synspunkter på dette som har kommet fram i prosesskrift til retten. Vi kan ikke kommentere det nå, men synspunktene kommer til å framgå fra rettens beslutning. Såvidt jeg forstår skal representanter for pressen også få anledning til å kommentere problemstillingen, sier Emberland til Dagbladet.

Terrordømte Breivik og hans advokat mener soningsforholdene i praksis er umenneskelig behandling, og i strid med artikkel tre og åtte i Den europeiske menneskerettighetskonvensjon (EMK).

Breiviks hverdag reguleres av en lang rekke vedtak, om alt fra hvem han kan sende brev til, hva han har tilgang til i fengselet og at han møter sin advokat gjennom en glassvegg. Advokat Storrvik mener Breivik i praksis har sittet isolert helt siden han ble pågrepet etter terrorangrepene 22. juli 2011, og sier de vil fokusere på det han kaller det isolasjonstrykket vedtakene utgjør.

- Vår hovedanførsel er at han helt siden han ble pågrepet ikke har kunnet møte eller snakke med noen som ikke har betalt for det, utover at han fikk treffe sin mor i fem minutter rett før hun døde, sa Storrvik til Dagbladet tidligere denne uka.

På spørsmål om hvorvidt soningsforholdene preger Breivik, svarte Storrvik:

- Jeg har aldri møtt ham før han kom inn under det regimet, så jeg har ikke noe å sammenlikne med. Men jeg tror det er umulig ikke å bli preget av det, og det tror jeg vil bli synlig i rettssaken. Når du er isolert fra vanlig omgang med mennesker i så lang tid, så får det konsekvenser. Jeg tror det er viktig at saken blir ført offentlig.

Oslo tingrett har allerede nektet kringkasting av Anders Behring Breiviks forklaring, fordi retten frykter at terroristen skal sende kodede meldinger til sine støttespillere.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram