UTFORDRER:Demonstrerende «gulskjorter» setter det thailandske flagget på piggtråden  utenfor Innenriksdepartementet i Bangkok. De har tvunget flere departementet til å stenge. De vil styrte statsminister Yingluck Shinawatra. Foto: AP / Scanpix / Sakchai Lalit
UTFORDRER:Demonstrerende «gulskjorter» setter det thailandske flagget på piggtråden utenfor Innenriksdepartementet i Bangkok. De har tvunget flere departementet til å stenge. De vil styrte statsminister Yingluck Shinawatra. Foto: AP / Scanpix / Sakchai LalitVis mer

Regjeringsansatte kastes ut av kontorene i Thailand

Demonstranter i Thailand har okkupert flere departementsbygg tirsdag for å forsøke å tvinge statsminister Yingluck Shinawatra til å gå av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig har myndighetene utstedt arrestordre mot mannen som leder protestaksjonen.

Arrestordren mot Suthep Thaugsuban ble utstedt tirsdag, og en talsmann for politiet oppfordrer ham til å overgi seg umiddelbart. Suthep er tidligere visestatsminister og en ledende opposisjonspolitiker. Han har deltatt aktivt i demonstrasjonene og har vært med med å storme flere departementer.

Flere hundre demonstranter, såkalte «gulskjorter», inntok både innenriksdepartementet og departementene for landbruk, transport og for sport og turisme og krevde at alle ansatte som var på jobb, måtte forlate bygningene innen én time.

- Vi må gå ut nå, for demonstrantene kommer til å kutte alle data- og telefonforbindelser, sa sport- og turistminister Somsak Pureesrisak da han var på vei bort fra kontoret sitt.

Sikkerhetslov Titusenvis av demonstranter har de siste dagene protestert mot statsminister Yingluck Shinawatra, og mandag ble finans- og utenriksdepartementet stormet.

Demonstrantene krever at Shinawatra må gå av. Hun nekter å etterkomme kravet, og innførte mandag i stedet en særlov for å styrke sikkerheten i hovedstaden.

Loven gir blant annet myndighetene utvidede muligheter til å blokkere veier, innføre portforbud, forby ansamlinger av mennesker og gjennomføre omfattende sikkerhetssjekker av folk. Denne sikkerhetsloven gjelder nå for hele Bangkok.

Da Shinawatra ankom nasjonalforsamlinga tirsdag, understreket hun at myndighetene vil avstå fra all voldsbruk.

- Alle må overholde loven og ikke bruke opptøyer for å overprøve den, sa hun til det store pressekorpset som sto utenfor parlamentsbygningen.

Mistillitsforslag Tirsdag skulle også nasjonalforsamlinga debattere Shinawatra og den politiske krisa i landet og stemme over et mistillitsforslag mot henne. Regjeringspartiet Phak Phuea Thai - Partiet for Thaiene - har imidlertid et solid flertall i nasjonalforsamlingen, og mistillitsforslaget ventes å bli nedstemt med god margin.

Yingluck Shinawatra er søstera til landets tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som ble avsatt i et militærkupp i 2006 og seinere dømt for korrupsjon. Han lever nå i utlandet, men «gulskjortene» mener han egentlig styrer landet gjennom søstera.

Demonstrasjonene de siste par dagene er de største etter opptøyene 2010, da over 90 sivile ble drept i sammenstøt med militæret og politiet i gatene i hovedstaden.

(NTB-AFP-DPA/Dagbladet)

MISTILLIT: Statsminister Yingluck Shinawatra møter et forslag om mistillit i parlamentet. Men der har hennes parti klart flertall. Foto: AP / Scanpix / Statsministerens kontor
MISTILLIT: Statsminister Yingluck Shinawatra møter et forslag om mistillit i parlamentet. Men der har hennes parti klart flertall. Foto: AP / Scanpix / Statsministerens kontor Vis mer