- FØLTE UTRYGGHET: Ifølge bistandsadvokat Carl Bore, som representerer flere av de ansatte i Regjeringskvartalet som var på jobb 22. juli, har vært bekymret for sikkerheten før 22. juli. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix .
- FØLTE UTRYGGHET: Ifølge bistandsadvokat Carl Bore, som representerer flere av de ansatte i Regjeringskvartalet som var på jobb 22. juli, har vært bekymret for sikkerheten før 22. juli. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix .Vis mer

- Regjeringsansatte var bekymret for sikkerheten

Ifølge bistandsadvokat Carl Bore følte flere av de regjeringsansatte seg utrygge på jobben før 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Overvåkningsbildene fra Regjeringskvartalet viser hvordan terroristen Anders Behring Breivik uhindret kunne sette fra seg bombebilen utenfor høyblokka, før han tente på lunta og gikk.

Carl Bore, som er bistandsadvokat for flere av de ansatte i Regjeringskvartalet som var på jobb da bomba smalt, sier mange tidligere hadde følt seg usikre på jobb.

- Flere forteller at de hadde vært bekymret for sikkerheten tidligere og følt utrygghet. Biler kunne for eksempel parkere inntil bygningene uten kontroll og de opplevde ingen tilstedeværelse av noen operativ sikkerhetstjeneste, sier Bore til Dagbladet.

- God dialog Bore jobbet selv i lovavdelingen i Justisdepartementet fram til 2003, og kjenner seg igjen i beskrivelsene.

- Tilfeldige biler parkerte omtrent fritt ved inngangen til alle bygg. Sikkerheten i resepsjonene var mest for syns skyld. Det hele var utrygt, sier advokaten.

- Ved besøk der senere har sikkerhetsopplegget virket uendret, sier han.

PARKERTE ULOVLIG: Overvåkingsbildene viser Anders Behring Breivik (32) parkere bombebilen tett inn til Høyblokka før han stikker fra stedet 22. juli.
Foto: ABCnyheter
PARKERTE ULOVLIG: Overvåkingsbildene viser Anders Behring Breivik (32) parkere bombebilen tett inn til Høyblokka før han stikker fra stedet 22. juli. Foto: ABCnyheter Vis mer

Avdelingsdirektør for Sikkerhetstjenester Ole Peder Nordheim ved Departementenes Servicesenter sier det er en god intern dialog om sikkerhetstiltakene i Regjeringskvartalet.

- Det er slik i hverdagen at noen mener det er for mye sikkerhetstiltak, andre igjen vil føle det er for lite. At det er ulike oppfatninger blant de ansatte er jeg ikke overrasket over, sier Nordheim til Dagbladet.

Ikke vakter ute Han påpeker at sikkerhetsvaktene hans ikke har myndighet eller maktmidler til å stanse biler, men at de kan gi beskjed til uvedkommende som nærmer seg.

- For å sikre seg mot potensielle selvmordsbombere måtte man sørge for en inngjerding av hele området, noe som igjen går på tvers av den norske modellen om et ønske om åpenhet for publikum ved Regjeringskvartalet, sier han, som legger til at de ikke har hatt permanente sikkerhetsvakter utenfor bygningene.

- Etter 22. juli vil diskusjonen om innmuring kontra åpenhet komme, en debatt jeg ønsker velkommen. Det er ulike oppfatninger og spesielt etter hendelsen er det sikkert mange som ønsker flere synlige vakter, sier avdelingsdirektøren.

Advarte Assisterende vaktleder Irene Fjeller, sikkerhetsvakt Henning Ødegård og vaktsjef Jon Ivar Mehu har tidligere sagt at det eneste som kunne vært gjort annerledes, ville vært å stenge Grubbegata.

Politidirektoratet advarte mot den åpne Grubbegata allerede i 2004. Innen september i år skulle den endelig stenges for trafikk. Også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) advarte mot bombefaren i Grubbegata gjentatte ganger.

REPRESENTERER FLERE ANSATTE: Carl Bore er bistandsadvokat for flere ansatte som var på jobb i Regjeringskvartalet 22. juli. Han forteller at flere har vært bekymret for sikkerheten før 22. juli.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
REPRESENTERER FLERE ANSATTE: Carl Bore er bistandsadvokat for flere ansatte som var på jobb i Regjeringskvartalet 22. juli. Han forteller at flere har vært bekymret for sikkerheten før 22. juli. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

Fornyingsminister Rigmot Aasrud har tidligere sagt at hun er rystet over at Oslo kommune brukte fem år på å stenge Grubbegata ved Regjeringskvartalet for trafikk.

MØTER DEBATTEN VELKOMMEN: Avdelingsdirektør for Sikkerhetstjenester Ole Peder Nordheim ved Depertamentenes Servicesenter sier det er ulike oppfatninger om sikkerhetsmodellen ved Regjeringskvartalet. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
MØTER DEBATTEN VELKOMMEN: Avdelingsdirektør for Sikkerhetstjenester Ole Peder Nordheim ved Depertamentenes Servicesenter sier det er ulike oppfatninger om sikkerhetsmodellen ved Regjeringskvartalet. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer