FIRE BLE TRE: Etter at KrF-lder Knut Arild Hareide trakk seg fra regjeringssamtalene, er det nå Høyre-leder Erna Solberg, Venstre-leder Trine Skei Grande og Frp-leder Siv Jensen som avgjør om regjeringen skal utvides. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FIRE BLE TRE: Etter at KrF-lder Knut Arild Hareide trakk seg fra regjeringssamtalene, er det nå Høyre-leder Erna Solberg, Venstre-leder Trine Skei Grande og Frp-leder Siv Jensen som avgjør om regjeringen skal utvides. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Siv Jensen, Erna Solberg og Trine Skei Grande

Regjeringsavklaring før jul

I løpet av de neste fire ukene ønsker Høyre, Frp og Venstre å konkludere om en trepartiregjering er realistisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det blir trolig en avklaring før jul om det er realistisk å gå videre med regjeringsforhandlinger med Venstre etter nyttår, får Dagbladet bekreftet av regjeringskilder.

Skjerme seg

- Akkurat nå vurderes sjansene til at Venstre går inn i regjering som fifty-fifty, sier kilder som er tett på prosessen.

En regjeringskilde sier til Dagbladet at det virker som om partene er samstemte på å skjerme seg i julehøytiden:

- Etter en lang valgkamp og en tøff politisk høst kunne stemningen fort blitt amper hvis vi skulle brukt romjulen til å forhandle.

Forpostfektninger

Men det skal være uaktuelt å innlemme Venstre i regjeringen før nyttår, fordi prosessen ikke er kommet langt nok, opplyser kilder i regjeringspartiene.

Sonderingene har hittil hatt form av forpostfektninger, fordi hovedfokuset for regjeringspartiene de siste ukene har vært å skape budsjettenighet med KrF og Venstre.

Nå går sonderingene om utvidelse av regjeringen inn i en ny fase, der Høyre, Frp og Venstre sammen vil gå gjennom de forskjellige politikkområder der uenigheten er størst for å finne ut om det er grunnlag for reelle forhandlinger.

Fallgruvene

Hittil har sonderingene gått ut på å rydde unna de enklere sakene, samt å identifisere de største fallgruvene.

Det er nestlederne som har deltatt i regjeringssonderingene; Bent Høie og Jan Tore Sanner fra Høyre, Ketil Solvik-Olsen og Per Sandberg fra Frp og Terje Breivik og Ola Elvestuen fra Venstre.

Erna Solberg, Siv Jensen og Trine Skei Grande har bistått i enkelte møter. Hvis det blir reelle forhandlinger, vil de tre kvinnelige partilederne ha hovedrollen.

Venstre-landsstyre

Allerede om fjorten dager skal Trine Skei Grande presentere statusen for regjeringssonderingene for Venstre landsstyre som samles på hotell Bristol i Oslo 8.-10. desember.

De største utfordringene for å etablere en felles politisk forståelse dreier seg om miljø og klima, samt innvandring og integrering. For Venstre vil det også være viktig å få gjennomslag for kutt i byråkratiet.

Kilder i sonderingspartiene har i høst gitt uttrykk for håp om at en ny trepartiregjering skulle se dagens lys før jul, slik at de nye statsrådene kunne bruke juleferien til å forberede seg.

Desember-rokering

De to siste årene har statsminister Erna Solberg foretatt endringer i regjering på tampen av året:

16. desember 2015 utnevnte hun Per Sandberg (Frp) til fiskeriminister, Anniken Hauglie (H) til arbeids- og sosialminister, Linda Hofstad Helleland (H) til kulturminister, Jon Georg Dale (Frp) til landbruks- og matminister, samt flyttet Sylvi Listhaug (Frp) over til innvandring og integrering og Vidar Helgesen (H) til Klima- og miljødepartementet.

20.desember 2016 utnevnte hun Terje Søviknes (Frp) til olje- og energiminister, Per-Willy Amundsen (Frp) til justis- og beredskapsminister og Frank Bakke-Jensen (H) til EØS- og EU-minister.

Nå tyder alt på at Erna Solberg ikke kommer til å presentere nye statsråder på Slottsplassen i desember for tredje år på rad.