MER BRÅK: Veivalget i KrF avdekket et splittet parti. Motsetningen vil kunne bli satt på spissen på nytt når en regjeringsplattform foreligger. Her er partileder Knut Arild Hareide og nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad under det ekstraordinære landsmøtet på Gardermoen i november. Foto: Hans A. Vedlog / DAGBLADET
MER BRÅK: Veivalget i KrF avdekket et splittet parti. Motsetningen vil kunne bli satt på spissen på nytt når en regjeringsplattform foreligger. Her er partileder Knut Arild Hareide og nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad under det ekstraordinære landsmøtet på Gardermoen i november. Foto: Hans A. Vedlog / DAGBLADETVis mer

Regjeringsavtale kan splitte KrF på nytt

Den blå fløyen undervurderer hvor dyp splittelsen er i KrF, mener partikilder. Flere i landsstyret ventes å stemme imot en regjeringsplattform - nær sagt uansett.

- Jeg kan ikke tenke meg at det blir et enstemmig landsstyre. Mange er jo imot hele regjeringsprosjektet, sier en KrF-kilde til Dagbladet.

Formelt er det stortingsgruppa til KrF som etter prosedyrene har det endelige ordet, men rådet som landsstyret gir, vil bli tillagt stor vekt. Spørsmålet er rett og slett hvor entydig rådet blir.

Enkelte tror marginene vil være så små at det kan bli foretatt en prøvevotering før den endelige avklaringen skal gis.

Splittet lag

Etter det Dagbladet blir fortalt, kan de lyserøde i landsstyret få det avgjørende ordet. Dersom avtalen oppfattes som god nok, ventes denne gruppa å stemme sammen med de blå.

De vil rett og slett føle seg så forpliktet av landsmøtets vedtak om å tre inn i dagens regjering, at de ikke oppfatter at de har noe annet valg, sies det. Da vil avtalen trolig få flertall i landsstyret, selv om brorparten i utgangspunktet støttet rådet fra partileder Knut Arild Hareide om å vende seg til Ap og Sp.

- Men flere i landsstyret vil nok stemme imot uansett, sier en kilde i partiet.

Tidsfrist kan ryke

Regjeringsforhandlingene på Hadeland er inne i en avgjørende fase. Som Dagbladet meldte allerede på torsdag ser den interne fristen for enighet ut til å ryke.

Planen var å legge fram en avtale for de fire partienes besluttende organer på søndag, men Dagbladets kilder mener mandag nå er det mest sannsynlige.

Flere av de mer omtalte stridssakene i forhandlingene er ennå ikke er ryddet av veien, men når brikkene først begynner å falle på plass, kan det gå fort.

Både når det gjelder innvandring og abort er løsningen et stykke unna, sa kilder tett på forhandlingene til Dagbladet fredag.

KrF skal ha ønsket et utvalg for å utrede endringer i abortloven, noe særlig Venstre og Frp er sterkt imot. Regjeringspartiene skal være noe mer imøtekommende på KrFs forslag om å utrede forbud mot reduksjon av tvillingfostre.

KrF-seier

Om mye er uavklart, skal enkelte saker være mer eller mindre landet.

Blant annet skal KrF ha fått gjennomslag for kravet om å bedre økonomien til studenter med barn, får Dagbladet opplyst av kilder tett på regjeringsforhandlingene.

De tre andre partiene Høyre, Venstre og Frp skal være enige i prinsippet, men innretningen på en støtteordning for studentene er ikke klar.

For KrF har det lenge vært høyt prioritert å legge til rette for at det er økonomisk mulig for unge mennesker å stifte familie.

- Vi vil legge til rette for at folk får barn når de ønsker å få barn, i stedet for å måtte vente til de er i tredveårene fordi det først er da det er økonomisk mulig, sa Kjell Ingolf Ropstad i et intervju med Dagbladet som nyvalgt KrF-nestleder.

- Det handler også om selvstendig opptjeningsrett for fedre, pappaperm og andre ordninger som gjør at far kan ta sin del og at ikke alt faller på mor, sa han.

Færre barn

Bakgrunnen for KrFs bekymring er at fruktbarhetstallet i Norge har falt hvert eneste år siden 2010. I 2017 var gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende i Norge 29,3 år mot 25,5 år i 1990.

Statsminister Erna Solberg (H) tok selv opp dette temaet i nyttårstalen, noe KrFs sjefforhandler Kjell Ingolf Ropstad fant grunn til å berømme henne for da forhandlingene på Granavolden Gjæstgiveri startet 2. januar.

- Vi må legge godt til rette for å få barn i studietiden og tidlig i karrieren, sa Solberg.

Hvem legger kabalen?

Dersom forhandlerne på Hadeland blir enige om en avtale, som i sin tur blir godkjent av de fire partiene, skal statsrådskabalen legges.

BEVOKTET: Bak sperringene var regjeringsforhandlingene i sluttspurten på Granavolden Gjæstgiveri fredag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
BEVOKTET: Bak sperringene var regjeringsforhandlingene i sluttspurten på Granavolden Gjæstgiveri fredag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

- Da gjenstår de andre små tingene, som å putte folk i riktig departement, som statsminsteren uttrykte det overfor Dagbladet tidligere i uka.

Men spørsmålet om hvem som skal legge denne kabalen for KrFs del, er det ingen i partiet som foreløpig kan svare Dagbladet på. Ingen tror imidlertid det blir Knut Arild Hareide selv, for han har sagt at han vil gå av som partileder straks en regjeringserklæring er godkjent.

Første nestleder Olaug Bollestad vil da etter partiets vedtekter bli konstituert som ny leder, men det er andre nestleder Kjell Ingolf Ropstad som er storfavoritt til å overta på permanent basis.

Tipset når det gjelder statsrådsfordeling går i øyeblikket ut på at KrF vil få tre statsråder, som Venstre har i dag. For å få til dette venter flere at Høyre og Frp oppgir en ministerpost hver, samtidig som det opprettes en ny statsrådspost i tillegg.