Regjeringsbrev: - Ting kan endre seg raskt

Regjeringen har bedt Statnett følge tettere med på forhold som kan svekke import av strøm til Norge i vinter. Ett av punktene som nevnes er frykten for at Russland stenger gasskranene.

UROLIG FOR FRAMTIDA: Regjeringen ber Statnett holder et tettere øye med situasjonen i Europa. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UROLIG FOR FRAMTIDA: Regjeringen ber Statnett holder et tettere øye med situasjonen i Europa. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Regjeringen ønsket i sommer bedre oversikt over norsk strømforsyning fra Europa, og hvilke hendelser som eventuelt kan svekke strømimporten i vinter.

Det viser dokumenter Dagbladet har fått tilgang på.

Bakteppet er de skyhøye strømprisene, og kraftkrisa i Europa etter Russlands invasjon av Ukraina.

25. juli ba regjeringen Statnett om å levere jevnlige vurderinger på om det oppstår «forhold i kraftsystemet på norsk og utenlandsk side som kan påvirke mulighetene for import» av strøm til Norge i vinter.

Raske endringer

Avsender av bestillingen er Olje- og energidepartementet.

Allerede i sommer kom det krav om ytterligere krisepakker på grunn av de uvanlig høye strømprisene. Mange har gitt uttrykk for stor bekymring for hvordan strømprisene vil se ut i vinter, ettersom prisene allerede er høye på sommerstid.

Regjeringen skriver i brevet til Statnett at Norges strømforsyning raskt kan endre seg til det verre:

«Situasjonen i de europeiske energimarkedene er utfordrende og kan endre seg relativt raskt, og påvirker det norske kraftsystemet i en periode med lav magasinfylling i Sør-Norge», heter det i skrivet.

BER OM EKSPORTOVERSIKT: Olje- og energiminister Terje Aasland. Foto: Lise Åserud / NTB
BER OM EKSPORTOVERSIKT: Olje- og energiminister Terje Aasland. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Frykten for russisk stopp

Departementet ber videre om vurderinger fra Statnett på hvordan importmulighetene utvikler seg de neste 12 månedene.

Brevet viser også til frykten for et fullt stopp av russiske gassleveranser til Europa, og Statnett bes vurdere hvordan det vil påvirke strømtilførselen til Norge.

Regjeringen viser til at de er avhengig av tett dialog med Statnett i den krevende situasjonen landet står i.

- Bestillingen er således ikke et uttrykk for en spesiell bekymring, men et ønske om å være i forkant, sier Jorid Juliussen Nordmelan (Ap), politisk rådgiver ved Olje- og energidepartementet, til Dagbladet.

- Ved å raskt få beskjed fra Statnett om utviklingen i Europa og hos systemoperatørene i andre europeiske land, er departementet bedre rustet til å ta grep om nødvendig. Spørsmålene Statnett er bedt om å svare på kommer i tillegg til de tiltakene regjeringen allerede har gjennomført for å trygge forsyningssikkerheten til vinteren, legger Nordmelan til.

- Bakpå og tankeløst

Regjeringen er gjentatte ganger blitt beskyldt for å somle med tiltak rettet mot strømpriskrisa, men har avvist kritikken.

- Her jobber vi sammen med Ap for å få til resultater. Senterpartiet har over tid arbeidet for mer kontroll på strømmarkedet, og mer nasjonal styring av kraftpolitikken, fortalte finansminister Trygve Slagsvold Vedum nylig til Dagbladet.

Rødt-representant Sofie Marhaug sier det haster å fylle norske vannmagasiner.

- En rekke europeiske land har begynt å fylle lagrene sine og å sette i gang energisparingstiltak. At Norge ikke gjør det samme i denne situasjonen, eller i beste fall er bakpå med det, er helt utrolig. Det er så tankeløst at jeg ikke vet hvor jeg skal begynne, sier hun til Dagbladet.

KRITISK: Sofie Marhaug i Rødt mener regjeringen bruker for lang tid. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KRITISK: Sofie Marhaug i Rødt mener regjeringen bruker for lang tid. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Marhaug sier Rødt ba Stortinget om å begrense eksporten av hensyn til forsyningssikkerheten allerede i oktober i fjor.

- Nå risikerer vi både for lite strøm og skyhøye priser. Da har ledende energipolitikere, særlig fra Høyre og Ap, sviktet sitt samfunnsoppdrag fullstendig. At Senterpartiet lar disse to partiene få diktere kraftpolitikken er en gåte for meg, fortsetter Marhaug.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer