Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Regjeringsbygning stormet av soldater

Statsministeren i Thailand har erklært unntakstilstand etter at tanks har kjørt inn i sentrum av Bangkok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Thailandsk TV melder at «et råd for administrativ reform», med kong Bhumibol Adulyadej som statsoverhode, har overtatt makten i Bangkok og omkringliggende provinser uten motstand.

Det er det thailandske militæret, med forsvarssjef Sondhi Bunyaglarin i spissen, som utfører statskupp mot thailands statsminister  Thaksin Shinawatra.

Ifølge nyhetsbyrået AP er flere hundre soldater nå utplassert på sentrale steder i Bangkok, og foreløpig ubekreftede meldinger tyder på at militære styrker har gått inn i selve regjeringshovedkvarteret.

Også TV- og radiostasjoner skal være satt under militærkontroll.

Kuppmakerne har erklært seg lojale til Thailands konge, og varsler en provisorisk midlertidig regjering.

Nyhetsbyrået AFP melder at regjeringskontorene i Bangkok er stormet av om lag 50 soldater. De skal ha gitt ordre til politiet i bygningen om å legge ned våpnene.

Styrkene skal være lojale til den planlagt avsatte hærsjefen i landet.

Thailands statsminister Thaksin Shinawatra har erklært  unntakstilstand. Dette gjør han fra New York, der statsministeren deltar i FNs generalforsamling.

Militært tv viser propaganda

STRIDSVOGNER: Thailandske stridsvogner har tatt oppstilling utenfor regjeringskvartalet i Bangkok. Foto: Scanpix/REUTERS
STRIDSVOGNER: Thailandske stridsvogner har tatt oppstilling utenfor regjeringskvartalet i Bangkok. Foto: Scanpix/REUTERS Vis mer

Ifølge den thailandske riksavisen The Nation ble forsvarssjefen i Thailand, Sondhi Bunyaglarin, innkalt til statsministerens kontor. Han skal ha blitt beordret dit av Thaksin, som fremdeles er i New York.

Den samme ordren skal visestatsminister Pol Gen Chidchai Wannasathit ha fått. Det skal ifølge rapporter være forsvarssjefen som har planlagt kupp, skriver The Nation.

En tv-stasjon kontrollert av den thailandske hæren viser nå bilder av kongefamilien og patriotisk musikk, noe som ifølge BBC News assosieres med tidligere militærkupp.

BBCs reporter i Thailand forteller om andre tegn på unntakstilstanden, blant annet at restauranter og utesteder er i ferd med å stenge dørene.

- Jeg har mottatt flere enn ti telefoner fra folk som sier de har sett flere stridsvogner på gata og spør med skjelvende stemmer om det er et kupp, sier Jakrapan Kunanyatirakul i trafikkradioen FM 91 til nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge AP svirrer nå ryktene om et statskupp i den thailandske hovedstaden.

Langvarig krise

Den politiske krisen i Thailand er inne i sin niende måned og konfliktene har eskalert mellom hæren, politiet, presidentpalasset og regjeringen.

Militære ledere sier hæren vil holde seg utenfor urolighetene som oppstod i kjøvannet av det annullerte valget i april, men med 23 kuppforsøk i løpet av de 74 årene i det ustabile demokratiet, er det mange som er skeptiske til denne uttalelsen.

Kart: CIA
Kart: CIA Vis mer

- Selv om sjansene for suksess er langt mindre, er det nesten umulig å avvise frykten for et kupp her siden vi fremdeles har mange aktive soldater, sier sikkerhetsanalytiker Panitan Wattanayakorn på Bangkok\'s Chulalongkorn University.

Kritikere har beskyldt Thaksin for å iscenesatte kuppforsøket for å vinne sympati fra velgerne.

Det er 15 år siden forrige kupp i Thailand.

Venter på svar fra ambassaden

Etter at det ble meldt om uroligheter i Thailand, sendte Utenriksdepartementet straks en forespørsel til den norske ambassaden i Bangkok. Så langt er det ikke kommet noe svar.

– Vi venter på tilbakemelding før vi avgjør hva som skal gjøres videre, sier UDs pressevakt Bjørn Jahnsen til NTB.

Utenriksdepartementets kriseansvarlig er varslet, med ingen skritt tas før ambassaden har gitt sitt svar.

Det var i 18.30-tida i kveld ikke mulig å nå fram på ambassadens nødnummer i Bangkok.

image: - Regjeringsbygning stormet av soldater
STATSKUPP: Thailandske militærstyrker kjører rundt i gatene i Bangkok.
<B>I EKSIL?</B> Bekymrede thailandske diplomater i FNs generalforsamling etter at nyhetene fra hjemlandet begynte å komme.