UNNTAKSTILSTAND: Soldater tok i morgentimene oppstilling rundt regjeringsbygninger, avishus og TV-stasjoner i Bangkok. Foto: Reuters / NTB scanpix
UNNTAKSTILSTAND: Soldater tok i morgentimene oppstilling rundt regjeringsbygninger, avishus og TV-stasjoner i Bangkok. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

Regjeringshæren i Thailand innfører unntakstilstand

For å få slutt på politisk vold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringshæren i Thailand har innført unntakstilstand for å få slutt på den politiske volden i landet.

Unntakstilstanden ble kunngjort av forsvarssjefen på hærens egen TV-stasjon og general Prayuth Chanocha understreket at det ikke er snakk om noe militærkupp.

- For å gjenopprette ro og orden for folk fra alle sider, lyder begrunnelsen som ble gitt.
Harde sammenstøt 28 mennesker er drept og flere hundre er såret i harde sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av statsminister Yingluck Shinawatra de siste månedene.

Yinglucks svar på protestene var å utlyse nyvalg 20. juli, men Thailands valgkommisjon har anbefalt at valget utsettes på grunn av urolighetene.

Thailands forfatningsdomstol avsatte Yingluck tidligere i måneden, og landet styres av en midlertidig regjering under ledelse av tidligere handelsminister Niwattumrong Boonsongpaisan. Har truet De militære har gjentatte ganger truet med å ta de nødvendige grep dersom den politiske volden ikke avtar.

- Dersom voldsbruken fortsetter, må militæret etablere ro og orden. Da kan det være nødvendig å bruke makt, sa general Prayuth Chanocha i forrige uke.

Tirsdag morgen gjorde han alvor av trusselen, og soldater tok ifølge øyenvitner oppstilling rundt regjeringsbygninger, aviser og TV-stasjoner i Bangkok. Rødskjorter Striden i Thailand står mellom tilhengerne av Yingluck Shinawatra, de såkalte rødskjortene som hevder at hun har vært utsatt for et kupp, og motstanderne som hevder at landet i realiteten har vært styrt av statsministerens storebror, tidligere president Thaksin Shinawatra som ble styrtet i et militærkupp i 2006 og som siden har levd i eksil.

Yinglucks motstandere har rett nok tapt alle valg de har stilt opp i og krever derfor at det skal opprettes et folkeråd med håndplukkede representanter fra ulike sektorer. Folkevalgt blir de ikke.

Dersom valget blir gjennomført som varslet 20. juli er det ventet at regjeringspartiet Phuea Thai kommer til å vinne med god margin.

(NTB)