Regjeringskabalen

Jens Stoltenberg kommer til å legge regjeringskabalen i nært samarbeid med Thorbjørn Jagland - en forutsetning for at det delte lederskapet skal fungere. Men J ens Stoltenberg kommer ikke til å eksperimentere med så uerfarne politiske statsråder som Torbjørn Jagland gjorde i sin statsministerperiode.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Dette kan bety at flere av Stoltenbergs nærmeste politiske venner trolig vil bli satt på venteliste: Eksempler er Hanne Harlem, Rune Bjerke og Petter Nore.

Tung og solid


Både måten og saken Stoltenberg fikk regjeringsmakt på, sammen med den fortsatt høyst uklare parlamentariske situasjon på Stortinget, innebærer at Stoltenberg vil ha en mest mulig faglig tung og solid mindretallsregjering.De tunge statsrådspostene vil mest sannsynlig bli besatt av erfarne politikere fra stortingsgruppa, samtidig som den nye statsministeren må sørge for at han også har sterke støttespillere igjen på Stortinget.

Geografi og kjønn


Geografiske hensyn blir fortsatt sterkt ivaretatt, det samme med kjønnsfordelingen. LO vil også ha synspunkter på regjeringens sammensetning, men det er ikke sikkert at LO vil forlange regjeringspost. Erfaringen med «LO-statsråder» har vært blandet, og den sterke bindingen mellom LO og Ap er under evaluering.

STATSMINISTER

Jens Stoltenberg (40), Oslo. Utdannet sosialøkonom. Han har vært nestleder i Arbeiderpartiet siden 1992. Nærings- og energiminister 1993- 96, og finansminister 1986- 87.

FINANSMINISTER

Hill-Marta Solberg (48), Nordland.

Hun er finanspolitisk talsmann i Stortinget, og en sterk finansministerkandidat - hvis hun ikke beholdes i Stortinget som parlamentarisk leder. Andre kandidater er tidligere finansbyråd i Oslo, Rune Bjerke, de tidligere mangeårige statssekretærene Svein Harald Øygard og Marianne Andreassen, og stortingsrepresentant Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

UTENRIKSMINISTER

Thorbjørn Jagland (49), Buskerud. Selvskreven - hvis han vil. Som utenriksminister vil Jagland få en verdig avskjed fra den absolutte politiske toppen, også ved å overlate partiledelsen til Jens. Jagland er i tillegg levende opptatt av utenrikspolitikk, og ville sikkert hatt sin gode venn Terje Rød-Larsen som statssekretær. Men Rød Larsen kan ikke hentes til et underordnet verv fra sin nåværende toppjobb i FN. Et alternativ vil være Bjørn Tore Godal, som imidlertid vil kunne lede partiet på Stortinget med fast hånd.

PARLAMENTARISK LEDER

Bjørn Tore Godal (45), Oslo. Nyter stor respekt i alle leirer på Stortinget, kjenner spillereglene til bunns og vil få en fortjent plass i sentrum når utenriksministerposten er opptatt.

KOMMUNALMINISTER

Grete Knudsen (59), Hordaland. Knudsen kan brukes til det meste i regjeringen, har bunnsolid erfaring som stortingsrepresentant siden 1981 og som statsråd i tre ulike departementer. På sidelinjen vil hun kunne være en potensiell opposisjonell for Stoltenberg.

KIRKE-, UNDERVISNINGS- og FORSKNINGSMINISTER

Trond Giske (33), Sør-Trøndelag. Det er høyst usikkert hvilken statsrådspost Giske vil få, men Stoltenberg vil trolig ha den talentfulle politikeren i sitt kabinett - også fordi Giske har sterk innflytelse og popularitet i det radikale AUF.

SOSIALMINISTER

Sylvia Brustad (33), Hedmark. Tidligere statsråd og leder for Stortingets sosialkomité. Dyktig, og svært lojal.

HELSEMINISTER

Øistein Mæland (39), Oslo. Tidligere AUF-leder, og statssekretær i Justisdepartementet. Utdannet lege og psykiater. Et alternativ er professor Jan Grund, som har helseøkonomi som fagfelt.

SAMFERDSELSMINISTER

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (40), Finnmark. Erfaren og lojal. Leder samferdselskomiteen på Stortinget, og er tidligere fiskeriminister og leder i finanskomiteen.

OLJE- OG ENERGIMINISTER Tom Therkildsen (39), Hordaland. Nær venn av Stoltenberg og var den nye statsministerens statssekretær i Finansdepartementet.

NÆRINGSMINISTER

Siri Bjerke (41), Oslo. Tidligere statssekretær i UD som nå er leder av Aps utredningssekretariat. Et alternativ kan være Berit Brørby Larsen (49), Oppland. Trofast og lojal sliter som har sittet sentralt i finanskomiteen i mange år, men som også har erfaring fra næringskomiteen.

KULTURMINISTER

Nita Kapoor (43), Oslo. Har bare politisk ballast fra et år som rådgiver i Kulturdepartementet for Turid Birkeland. Allsidig dame med variert yrkesbakgrunn, er nå konserndirektør for informasjon i NSB. Alternativer er stortingsrepresentant Grethe Fossum og tidligere statsråd Turid Birkeland.

BARNE- og FAMILIEMINISTER

Karita Bekkemellem Orheim (35), Møre og Romsdal. Leder Ap's kvinnebevegelse og sitter i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen i sin andre periode på Stortinget.

ARBEIDS- og ADMINISTRASJONSMINISTER

Ellen Stensrud (45), Oslo. Informasjonssjef i LO og aktuell som mulig LO-leder etter Yngve Hågensen.

MILJØVERNMINISTER

Arent M. Henriksen (53), Sør-Trøndelag. Tidligere SV-er og finanspolitiker med tung næringslivserfaring. Har spesielt fått anerkjennelse for sitt virke som styreleder i et modernisert NSB. Bunnsolid politiker med stor troverdighet på hele venstresiden: Kan gjenreise litt av Ap's frynsete miljøpolitiske tillit.

FISKERIMINISTER

Anne Breiby (43), Møre og Romsdal. Var statssekretær i Nærings- og energidepartementet og personlig sekretær for fiskeriministeren. Har topp fiskerifaglig universitetsutdannelse og vil kunne videreutvikle og modernisere Norges nest største eksportnæring - særlig det store potensialet i havbruksnæringen.

JUSTISMINISTER

Anne Lise Ryel (41), Oslo. Jurist og likestillingsombud siden 1994. Frisk, resultatorientert og målrettet. Behersker både nye og gamle medier og går gjerne nye veier.

FORSVARSMINISTER

Solveig Torsvik, (45), Akershus. Tidligere stortingsrepresentant og statssekretær. Nåværende partisekretær som ikke har innfridd forventningene. Har fått kritikk for dårlig kommunikasjon mellom parti og stortingsgruppe. Ved å skifte arbeidssted vil hun åpne for nye krefter.

LANDBRUKSMINISTER

Bjarne Håkon Hanssen (38), Nord-Trøndelag. Lærer, rådmann og har utmerket seg som meget lovende i sin første stortingsperiode, Sitter i landbrukskomiteen.