Fra Venstre. Audun Rødningsby (V) Ola Elvestuen (V), Trine Skei Grande (V) Terje Breivik (V), Olaug Bollestad (Krf), Kjell Ingolf Ropstad (Krf) Eirik Lunde (Krf), Jorunn Hallaråker (Krf), Bent Høie (H), Jan Tore Sanner (H), Erna Solberg (H), Hans Andreas Limi (Frp), Sylvi Listhaug (Frp), Siv Jensen (Frp) og Ketil Solvik-Olsen (FrP) Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix (POOL)
Fra Venstre. Audun Rødningsby (V) Ola Elvestuen (V), Trine Skei Grande (V) Terje Breivik (V), Olaug Bollestad (Krf), Kjell Ingolf Ropstad (Krf) Eirik Lunde (Krf), Jorunn Hallaråker (Krf), Bent Høie (H), Jan Tore Sanner (H), Erna Solberg (H), Hans Andreas Limi (Frp), Sylvi Listhaug (Frp), Siv Jensen (Frp) og Ketil Solvik-Olsen (FrP) Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix (POOL)Vis mer

De tøffe regjeringsforhandlingene på Gran:

Regjeringskampen er i gang: Her er aktørene og bakspillerne

Fire partier har samlet sine beste kvinner og menn på et avsidesliggende gjestgiveri på Hadeland. Her skal de bo og jobbe tett på hverandre til de kan danne en ny regjering.

GOD STEMNING: Statsminister Erna Solberg la ut dette bildet på sin Facebook-side torsdag. Her sammen med Kjell Ingolf Ropstad, Siv Jensen og Trine Skei Grande.
GOD STEMNING: Statsminister Erna Solberg la ut dette bildet på sin Facebook-side torsdag. Her sammen med Kjell Ingolf Ropstad, Siv Jensen og Trine Skei Grande. Vis mer

På Granavolden Giæstgiveri på Hadeland sitter nå toppene i Høyre, Frp, KrF og Venstre og prøver sine beste argumenter på hverandre.

De fire partienes delegasjoner inntok det idylliske hotellet onsdag.

Hvis alt går som forutsatt, vil de om et par uker komme ut på trappa og fortelle hvordan de skal styre landet de neste åra. Deretter vil Erna Solberg noen dager seinere komme ut på Slottsplassen med sin nye flertallsregjering.

Men det er mange harde tak på Hadeland før flertallsregjeringen er et faktum. Til slutt må de også komme fram til et resultat som partiorganene kan akseptere. Spesielt for Frp og KrF kan dette bli krevende.

I forhandlingsrommet

Det er partienes ledere som leder de enkelte forhandlingsdelegasjonene. Unntaket er KrF, som har hoppet over både partileder Knut Arild Hareide, og 1. nestleder Olaug Bollestad og satt sin 2. nestleder Kjell Ingolf Ropstad til å lede forhandlingene for seg.

Hareide la som kjent hodet på blokka for en annen retning for partiet, og går av som leder om forhandlingene lykkes.

Derfor er han ikke til stede på Gran, men skal lede en referansegruppe som KrF-delegasjonen kan konferere med i løpet av forhandlingene.

- Gruppa skal ikke konfereres sak for sak, men på et tidspunkt kan en komme til å snakke med dem. Det er ikke godt å si om det blir en eller flere ganger, sier kommunikasjonssjef i KrF, Mona Høvset.

PÅ BAKROMMET: Bakspillere for Venstre bistår sine forhandlere fra bakrommet. Fra venstre, Geir Olsen, Kjartan Almenning,Idunn Helle, Monica Tjelmeland og Jan-Christian Kolstø.
PÅ BAKROMMET: Bakspillere for Venstre bistår sine forhandlere fra bakrommet. Fra venstre, Geir Olsen, Kjartan Almenning,Idunn Helle, Monica Tjelmeland og Jan-Christian Kolstø. Vis mer

Superrådgiver på plass

KrF har i tillegg et lite sekretariat av politiske rådgivere til stede på Granavolden. Gruppa ledes av tidligere stortingsrepresentant og partiprofil Hans Olav Syversen (51). Hans Olav Syversen mistet plassen sin på Stortinget ved valget i 2017, og jobber nå som advokat i Obos, men er fortsatt en viktig premissleverandør i partiet. Syversen var også med under samtalene i Nydalen i 2013, den gang både KrF og Venstre valgte å bli stående utenfor regjeringen.

Med det besitter han også en viktig erfaring: Ingen av KrFs forhandlere på Gran, deltok i Nydalen-samtalene.

Sammen med nestlederne sitter også sentralstyremedlem Erik Lunde. Oslo-politikeren representerer den røde fløyen i partiet.

Jorunn Hallaråker er sekretær for KrFs forhandlingsutvalg. Hallaråker Kjell Ingolf Ropstads mangeårige rådgiver.

Gjort det før

Høyre stiller med en erfaren forhandlingsdelegasjon, der alle i forhandlingsrommet har deltatt i regjeringsforhandlinger tidligere. Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg har med seg første nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner og nestleder Bent Høie.

ABORT: Ap-leder Jonas Gahr Støre grillet Erna Solberg om abort under Stortingets spørretime før jul. Video: Stortinget Vis mer Vis mer

Her er også Lars Øy, som har vært statssekretær og stabssjef ved Statsministerens konto helt siden Høyre inntok regjeringskontorene i 2013.

Øy har en lang karriere med viktige verv i Høyre bak seg, og var i sin tid også rådgiver for tidligere Høyre-leder Jan Petersen. Øy har vært en av Erna Solbergs nærmeste medarbeidere i mange år. Under forhandlingene har han den viktige oppgaven som hovedreferent og sekretær.

Høyres stortingsgruppe har gitt forhandlingsdelegasjonen mandat til å forhandle fram en ny regjeringsplattform med de andre tre partiene, og konfererer med nøkkelpersoner ved behov, ifølge statssekretær Rune Alstadsæter.

Ekstra forhandler

Også Frp stiller med et rutinert lag etter over fem år i regjering. Delegasjonen består av Frp-leder Siv Jensen, nestleder Ketil Solvik-Olsen og konstituert første nestleder stortingsrepresentant Sylvi Listhaug. I tillegg var parlamentarisk leder Hans Andreas Limi til stede på forhandlingens første dag, og vil være det under mye av forhandlingene. Det skyldes at Limi steppet inn for Ketil Solvik-Olsen, som for tiden bor i USA, under sonderingene. For å beholde kontinuiteten skal også Limi delta. Frp's generalsekretær Fredrik Färber er sekretær for forhandlingsutvalget.

Frp har ingen fast referansegruppe, men vil kontakte sine fraksjonsledere eller andre ved behov. De har også seks rådgivere til stede, som er valgt ut fordi de også var med under Jeløya-forhandlingene.

Samme lag som sist

For ett år siden var det Venstre som forhandlet om en plass i Solberg-regjeringen på Jeløya i Moss. Da som nå hadde Trine Skei Grande med seg sine to, mangeårige nestledere, Terje Breivik og Ola Elvestuen. Sekretær er Audun Rødningsby, som har vært statssekretær ved Statsministerens kontor siden Venstre gikk inn i regjering.

I tillegg har delegasjonene «bakspillere» på plass. Venstres ringrev, statssekretær i Finansdepartementet Geir Olsen er en av dem. Han har vært med på alle regjeringsforhandlingene Venstre har vært med på siden Voksenåsen-forhandlingene da sentrumsregjeringen så dagens lys.

- Venstre har ingen referansegruppe, men konfererer med stortingsgruppa eller andre ved behov, sier Jan-Christian Kolstø.

Bor vegg i vegg

Ifølge Erna Solberg er Granavolden valgt av flere grunner. Det ligger ikke for langt fra Oslo, men tilstrekkelig langt fra byen til at de fleste i delegasjonene blir boende på hotellet. Det er viktig for å skape kjemi og tillit for personer som skal sitte i regjering sammen de neste åra.

Solberg bemerket også at stedet ligger midt i den gamle postveien til Bergen, mens Kjell Ingolf Ropstad var fornøyd med å være på kristen grunn. Granavolden Gjæstgiveri ligger ved Søsterkirkene og Pilegrimssentret.

Hotellet består av flere bygg, men det er ikke slik at partiene har fått ett bygg hver, de bor vegg i vegg på tvers av partilinjer.

Måltidene spises i den gule hovedbygningen, forhandlingene foregår i en liten lav bygning midt på tunet. Før frokost klokka 9 i den felles spisesalen, er det lagt opp til muligheter for møter med sine egne partimedlemmer når det er behov for det. De jobber fram til 18-19, da middagen serveres, og gjerne også etter middag. Også innimellom kan partidelegasjonene ha behov for egne møter. Når statsminister Erna Solberg søndag setter kursen mot India for et to dagers besøk, fortsetter arbeidet med ulike teamet i arbeidsgrupper.

Samtalene om partienes prioriteringer og uenigheter fra de innledende, sonderingssamtalene før jul, ligger til grunn når delegasjonene nå går gjennom saksområde for saksområde for å finne formuleringer de kan stå sammen om.

- Det blir trolig flere runder om alt, sier en av kildene som har bidratt i bakgrunnssamtaler til denne saken.

Partiene avgjør

Når forhandlerne er enige, er det til sjuende og sist partienes organer som må vedta forhandlingsresultatet. Det kan bli særlig krevende for KrF og Frp.

KrF fordi de går inn i forhandlingene som et delt parti etter det opprivende retningsvalget. Den tapende part, «de røde», som ønsket å samarbeide med Ap og Senterpartiet, må også overbevises. Ropstad mener dette, samt at KrF ved å gå inn i regjeringen sikrer en flertallsregjering, gir KrF en sterk forhandlingsposisjon.

I Frp var innstillingen til KrF ikke bare positiv etter en høst med mye negativ omtale fra partiet.

Til overmål påførte KrF Frp et sviende nederlag før jul ved å krympe taxfreekvoten sammen med Ap. Stortingsgruppa brukte ekstra lang tid å godta budsjettkompromisset.

Siv Jensen sa ved forhandlingenes start onsdag at tilliten er bedre, men at den politiske uenigheten består. Frp trenger politiske seire i firepartiregjeringen. En enda strengere innvandringspolitikk, lavere skatte- og avgiftsnivå og bedre samferdselspolitikk er Frp's krav.

I KrFs landsstyre var det før det ekstraordinære landsmøtet rød overvekt. Nå går partiet inn for å lykkes med regjeringsprosjektet, men et delt parti må se gjennomslag på flere felt for å støtte det.