TAR OVER: Lukas Papademos meldes å være Hellas' neste statsminister. Foto: Reuters/Scanpix
TAR OVER: Lukas Papademos meldes å være Hellas' neste statsminister. Foto: Reuters/ScanpixVis mer

Regjeringskilde: - Her er Hellas' nye statsminister

Peker på teknokraten Lukas Papademos, som på forhånd har vært ansett som favoritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frykten for at regjeringssamarbeidet mellom landets to største partier skulle smuldre opp, økte etter at partilederne ikke greide å bli enige om en ny statsminister mandag kveld.

«I dag er det siste sjanse for de to viktigste partiene», heter det i en leder i avisen Ta Nea tirsdag.

En talsmann for det konservative partiet Nytt demokrati sier også at en ny statsminister må på plass i løpet av dagen og at man nå venter på kunngjøringene. Han opplyser samtidig at det er enighet om at regjeringen ikke bare skal bestå av eksperter, men også politikere fra de to partiene.

Enkelte greske aviser spekulerte tirsdag på hvorfor forhandlingene ikke har gått så raskt som ventet, og det ble reist spørsmål om hvorvidt Papademos hadde stilt krav som politikerne ikke var villige til å gå med på.

Papademos ankom mandag kveld Hellas med fly fra USA, der han er tilknyttet Harvard-universitetet.

Krever skriftlig løfte Samtidig som avtroppende statsminister Giorgos Papandreou fra PASOK og opposisjonsleder Antonis Samaras fra Nytt demokrati forsøker å bli enige, er presset fra EU knallhardt.

EU-kommissær for økonomi- og valutapolitikk Olli Rehn understreker at hele det politiske miljøet i Hellas må stille seg bak kriseplanen til EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) hvis landet skal gjenvinne tilliten.

- Regjeringskoalisjonen må gi skriftlig løfte om at den godtar programmet, sier Rehn på vegne av EU, som ikke har råd til å risikere flere løftebrudd fra Aten.

Ny frykt Selv om grekerne er svært skeptiske til nedskjæringene og reformene landet må gjennom, skapte det et ørlite håp da landets to største partier ble enige om å danne en overgangsregjering som skal sitte fram til valget på ny nasjonalforsamling i februar. Men tirsdag økte frykten for at de likevel ikke ville greie å innfri.

UPOPULÆR: Georgios Papandreou holdt lenge Europa på pinebenken. Foto: AFP/Scanpix
UPOPULÆR: Georgios Papandreou holdt lenge Europa på pinebenken. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

«De må presentere en regjering som er sterk nok til å ta landet ut av kvikksanden med politisk lammelse som gjør oss forsvarsløse og prisgitt krisen. Tiden er ute, « skriver Ta Nea.

Også andre aviser krever at partilederne er nødt til å bli enige.

«En nasjonal samlingsregjering, nå! Landet og samfunnet holder ikke ut mer,» skriver Ethnos.

(NTB)

PROTESTER: Denne uka var det nye demonstrasjoner i Aten. Foto: EPA/Scanpix
PROTESTER: Denne uka var det nye demonstrasjoner i Aten. Foto: EPA/Scanpix Vis mer