Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringskilder: - Guri bør gå

Regjeringskilder mener sosialminister Guri Ingebrigtsen er i ferd med å bli en så stor belastning for Ap at hun bør skiftes ut. At det ikke har skjedd før, blir betegnet som en svakhet ved regjeringssjefen, statsminister Jens Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingebrigtsens uttalelser til Dagbladet lørdag om at svært mange sosialhjelpsmottakere er stoffmisbrukere, har vakt storm, også internt i regjeringspartiet. Ap-folk Dagbladet har snakket med, er svært opprørte.

- Vi har en sosialminister som ikke kan brukes i valgkampen, og som er et faremoment. Derfor bør hun skiftes ut, sier en sentral Ap-kilde til Dagbladet.

Ingebrigtsen beklaget i helga at hennes uttalelser har blitt oppfattet på en måte som ikke var tilsiktet. Det er ifølge Dagbladets kilder ikke godt nok. Flere sentrale Ap-folk som Dagbladet har snakket med, er på linje med SV-leder Kristin Halvorsen, som i går krevde at både sosialministeren og statsministeren ber sosialklienter om unnskyldning.

- River seg i håret

- Ap kan ikke ha en sosialminister som bruker som argument for nivået på sosialhjelpssatsene at mange mottakere er narkomane. Sosialministeren må rett og slett trekke uttalelsene tilbake. Det kan svekke hennes autoritet, men det er verre at Ap's troverdighet i fordelingspolitikken blir ødelagt. Uttalelsene kan ikke stå som de nå gjør, sier en Ap-kilde.

- Det er pinlig for Arbeiderpartiet, som skal stå på de svakestes side og profilere seg på velferd og fordelingspolitikk i valgkampen, at vi får korreks fra biskop Gunnar Stålsett. Mange i partiet river seg i håret, sier kilden videre.

Kilden sier det er et press fra flere hold i partiet om å fjerne sosialministeren.

Guri Ingebrigtsens innsats som sosialminister har vært et tema høyt oppe i regjeringspartiet lenge. Etter lite heldige møter med Stortinget og flere uheldige uttalelser til media i løpet av hennes statsrådstid mener mange at hun nå bør få avløsning.

Da landsstyret i Ap for noen uker siden vedtok strategien for valgkampen, var utskiftninger i regjeringen et samtaletema ut over kvelden og natta.

- Ubrukelig

- Det er et kjempeproblem at vi ikke har en sosialminister som kan fronte Ap i valgkampen mot for eksempel Frp's John Alvheim, sa en kilde til Dagbladet da.

Ingebrigtsens siste uttalelser gjør ifølge Dagbladets kilder problemet akutt.

Dagbladet har snakket med regjeringskilder og partikilder som mener Jens Stoltenberg for lengst burde gjort skifter og rokeringer. At det ikke har skjedd, blir sett på som et svakhetstegn.

Tikkende bombe

En kilde har tidligere ment at siden utskiftningene ikke er gjort tidligere, for eksempel i forbindelse med regjeringens ettårsdag, vil det være for nært valget nå.

- Men selv om tidspunktet er veldig uheldig, er problemet nå blitt påtrengende, sier kilden i dag.

- Tidspunktet må veies opp mot faremomentet ved at Ingebrigtsen fortsetter. Hun kan være en tikkende bombe inn i valgkampen, sier en annen kilde.

Kilden er forundret over at regjeringssjefen ikke har foretatt utskiftninger i regjeringen tidligere. Med målinger på historisk bunnivå må alt prøves, er tanken.

HVOR GÅR GURI NÅ? Sosialminister Guri Ingebrigtsen får nå kritikk fra sine egne. Flere sentrale Ap-kilder uttrykker overfor Dagbladet sterk misnøye med Ingebrigtsen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling