Regjeringskrangel: Strømløsningen slaktes

Lederen av Arbeiderpartiets strømutvalg vil jevne ut strømprisene mellom nord og sør, men Senterpartiets største profiler fra Nord-Norge rister oppgitt på hodet over regjeringskollegaen: - En skikkelig dårlig idé, sier stortingsrepresentant Ivar Prestbakmo til Dagbladet.

VIL HA KABLER FRA NORD TIL SØR: Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun leder strømutvalget i Arbeiderpartiet, og møter stiv motbør fra Senterpartiet. Foto: NTB Scanpix
VIL HA KABLER FRA NORD TIL SØR: Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun leder strømutvalget i Arbeiderpartiet, og møter stiv motbør fra Senterpartiet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun, som skal lede Ap's energiutvalg, støtter elektrifisering av sokkelen, og vil utjevne strømprisene mellom sør og nord.

- Vi er ett folk, ett land, det er klart vi må jobbe for å jevne ut strømprisen, sier hun Aftenposten.

Nessa Nordtun møtes nå med nei, nei, og atter nei fra Senterparti-profiler i landets nordligste fylker.

- Nei, jeg er ikke for dette, sier stortingsrepresentant Willfred Nordlund (Sp) til Dagbladet.

- Jeg er for å få ned prisen til et levelig nivå for folk og næringsliv i sør, men ikke ved å fjerne forutsetninger for ny industribygging i nord og rimelige priser for innbyggerne, legger han til.

MOT AP-FORSLAGET: Willfred Nordlund fra Senterpartiet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
MOT AP-FORSLAGET: Willfred Nordlund fra Senterpartiet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- En skikkelig dårlig idé

Ivar Prestbakmo, stortingsrepresentant for Troms Sp, kaller utspillet en skivebom fra Ap-toppen Nessa Nordtun.

- Målet må være å sikre billig og miljøvennlig strøm for hele landet. Det å skulle legge et løp med kabler fra nord til sør, slik Ap-utvalgets leder må forstås, vil bare gjøre vondt verre. Det er en skikkelig dårlig idé!

- Det vil jo redusere prisene litt i sør, da?

- Jo, men det er så lite. Og i løpet av få år vil Nord-Norge ha behov for mer strøm. Det er en avsporing av Ap å diskutere prisutjevning mellom nord og sør. Vi må heller få opp energiproduksjonen i sør, og få et helt annet eksportregime på plass. Vi kan ikke forsyne resten av Europa med strøm når vi trenger den selv, sier Prestbakmo.

Masse sympati med sør

Prestbakmo legger til, som senterpartister flest, at årsaken til strømpriskrisa er overdreven eksport fra Sør-Norge til Europa.

- Hvor er det egentlig blitt av Nord-Norges solidaritet med sør?

- Vi føler virkelig med dere i sør, all sympati fra oss i nord. Nordlendinger er solidariske folk.

- All sympati, virkelig?

- Ja. Virkelig. Men løsningen på denne krisa ligger ikke ved å sende strøm fra oss til dere, sier Prestbakmo.

- Helt ærlig - hadde nordlendingene akseptert om situasjonen var omvendt, og strømprisen var skyhøy hos dere og billig i sør?

- Nei, det hadde vi selvfølgelig ikke. Disse prisene aksepterer ingen, men løsningen er ikke å straffe andre i samme slengen.

VIL HOLDE STRØMMEN I NORD: Ivar Prestbakmo, Senterpartiet. Foto: Stortinget
VIL HOLDE STRØMMEN I NORD: Ivar Prestbakmo, Senterpartiet. Foto: Stortinget Vis mer

Vil ikke hjelpe i sør

Også Siv Mossleth, Senterpartiets andre stortingsrepresentant fra Nordland, er motstander av Ap-forslaget fra Nessa Nordtun.

- Vi får ikke lavere strømpris i sør raskere ved å framskynde kraftas motorveier mellom nord og sør i dagens særdeles vanskelige strømsituasjon. Det vil bare gi høy pris i hele landet, de i nord vil få samme priser som i sør, uten at de i sør får noe særlig lavere priser, sier Mossleth til Dagbladet.

- Produseres nok i sør

Hun sier kraften som produseres i Nord-Norge, behøves mest der.

- Et par av de planlagte industrietableringene i nord vil spise opp kraftoverskuddet. Det er viktigere akkurat nå å bedre det regionale nettet i nord, sier stortingspolitikeren.

Flere andre sentale senterpartister i nord er også kritiske til Ap-Nordtuns idé om prisutjevning:

- Løsningen på dagens prisforskjeller er ikke å få høye priser i hele landet. Krafta i nord skal brukes til verdiskaping i nord. Det er viktig for nasjonal verdiskaping. Kraftoverskuddet i nord er ikke noen varig situasjon, det vil raskt være borte når et par av de planlagte industriinvesteringene er gjort, sier Trine Fagervik, fylkesleder i Nordland Sp, til Dagbladet.

Fylkesordfører Kari Anne Andreassen er enig:

- Det produseres nok strøm i Sør-Norge, men eksporten må reduseres for å sikre innbyggerne tilgang til mer og rimeligere strøm.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer