I STORM: Statsminister Helle Thorning-Schmidt taler i Folketinget. Etter avstemning om å selge deler av statens eierandel i energiselskapet Dong er det full oppvask i Socialistisk Folkeparti. Partiet trekker seg fra den rødgrønne regjeringa og lederen går av. Foto: AP / Scanpix / Polfoto / Lars Krabbe
I STORM: Statsminister Helle Thorning-Schmidt taler i Folketinget. Etter avstemning om å selge deler av statens eierandel i energiselskapet Dong er det full oppvask i Socialistisk Folkeparti. Partiet trekker seg fra den rødgrønne regjeringa og lederen går av. Foto: AP / Scanpix / Polfoto / Lars KrabbeVis mer

- Regjeringskrise i Danmark

- SF går ut av regjering seinere i dag, ifølge danske medier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det danske partiet SF forlater regjeringen, og partiets leder går av, ifølge danske Berlingske. Lederen, Annette Vilhelmsen, vil også gå av ved en pressekonferanse klokka 10.30, skriver Berlingske videre.

Også Information melder at SF går ut av regjering, og skriver videre at leder Vilhelmsen på pressekonferansen vil gi sin begrunnelse for hvorfor hun går av.

Flere SF-ere kommer med kritikk fordi SF stemte ja til salg av såkalte Dong-aksjer til Goldman Sachs:

- SF kan ikke handle som et ansvarlig parti. Dette er noe av det mest pinlige og latterligste jeg har opplevd, sier SFs kulturmann, Ole Sohn, ifølge Information. Sohn var gruppeformann i partiet før SF gikk inn i regjering.

Partiet skal også ha planer om å holde et ekstraordinært landsmøte, men Berlingske har ikke fått bekreftet disse opplysningene.

Uenige om selge Dong Det var på forhånd varslet at dagen i dag var en skjebnedag for Socialistisk Folkeparti, som nå altså er på vei ut av regjeringen.

Regjeringskrisa kom i stand ved at SF stemte ja til å redusere den danske stats eierandel i DONG Energy fra 76 til 60 prosent. DONG Energy er Danmarks største energiselskap. Avgjørelsen gjorde at flere ledende medlemmer i SF trakk seg fra sine poster i går.

Danmarks rødgrønne regjering besluttet alt i oktober å selge 19 prosent av aksjene til den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs, til hissige protester fra ledende politikere i Socialistisk Folkeparti.

Trakk seg I går stemte likevel partiet for nedsalget i Folketinget, noe som førte til at Karina Loretzen Dehnhardt trakk seg som fungerende gruppeleder.

- Jeg syns DONG-avtalen er noe skikkelig herk. Dette er ikke SF-politikk, sier hun.

Partiets finanspolitiske talskvinne, Lisbeth Bech Poulsen, trekker seg også, og det samme gjør partiets nestleder, Peter Westermann.

Tre statsråder Socialistisk Folkeparti har i dag tre statsrådsposter i den rødgrønne regjeringen, men etter et stormfullt krisemøte i går kveld var det uklart om partiet vil fortsette i regjeringa.

- Det må andre svare på, sier partiets skatteminister, Jonas Dahl.

Enhedslisten fremmer i dag et forslag i finanskomiteen i Folketinget, om å utsette beslutningen om å la Goldman Sachs kjøpe seg inn i DONG Energy.

(NTB)