Politisk høststorm

Regjeringskrise? Derfor kan alle tape

Frp og Venstres steile fronter om det grønne skiftet kan føre til en regjeringskrise ingen vil tjene på.

STEILE FRONTER: Regjeringen og støttepartiene står overfor vanskelige budsjettforhandlinger med steile fronter. Her fra et tidligere møte i statsministerboligen, fra venstre Erna Solberg,  Siv Jensen, Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande.  
STEILE FRONTER: Regjeringen og støttepartiene står overfor vanskelige budsjettforhandlinger med steile fronter. Her fra et tidligere møte i statsministerboligen, fra venstre Erna Solberg,  Siv Jensen, Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande.   Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Frp og Venstres steile fronter om bilavgifter og det grønne skiftet kan føre til en regjeringskrise alle partiene kan tape på.


Heller tilbake til opposisjon enn å bli ydmyket i regjering. Slik kan situasjonen i Fremskrittspartiet oppsummeres etter Trine Skei Grandes statsbudsjettutbrudd torsdag. Dagbladet har snakket med en rekke kilder i Frp de siste dagene. Gjennomgangstonen er at de ikke har noe mer å gå på overfor Venstre.

Sutrepartiet

- Nå er smertegrensa nådd, så hvis det der sutrepartiet vil felle regjeringa må de gjerne gjøre det. Vi snakker om et parti som er under sperregrensa, men som tror de kan styre Norge. Nå er nok nok, sier Leif Eriksen.

Han var en av de ni fylkeslederne som i går uttalte til Dagbladet at Frp heller bør tre ut av regjeringen enn å etterkomme ytterligere klimakrav.

- Trine Skei Grande og Venstre får bare holde på med miljømaset sitt. Nok er nok. For oss er det bedre at regjeringen felles enn å svikte velgerne våre på et kjernepolitisk område, sier Håvard Jensen, gruppeleder i fylkestinget i Østfold Frp og varaordfører i Hobøl til Dagbladet.

Flagget til topps

Flere sentrale kilder hevder at Frp vil tjene på at regjeringen ryker hvis det settes hardt mot hardt.

- Vi kunne gått av med flagget til topps på asylsaken i fjor. Det samme gjelder høstens bilsak. Jeg er overbevist om at vi vil gjøre et byks på meningsmålingene hvis Venstre og KrF feller oss på en sak som rammer bilistene, sier en Frp-kilde.

Slår seg vrange

Småbedriftgründer Håvard Jensen har god kontakt med Frp-grasrota i bilfylket Østfold på sine daglige kjøreturer som selger.

- Stemningen er ikke til å ta feil av. Bilistene aksepterer den løsningen regjeringen har lagt fram, men ikke et øre mer. Siv har strukket seg langt for å komme KrF og Venstre i møte i det nye statsbudsjettet. Hvis de slår seg vrange under høstens forhandlinger, må vi ikke bøye av. Å gå på miljøsaken vil bli møtt med full forståelse blant velgerne, sier Håvard Jensen.

Og legger til:

- Nå har Frp vist i tre år at vi er i stand til å styre landet. Vi har fått gjort mye. Derfor er det slett ingen krise om vi havner i opposisjon nå.

Mister styringen

En kilde i et annet parti peker imidlertid på nedsiden: Frp vil miste styringen med innvandringspolitikken, og Sylvi Listhaug mister en politisk plattform. Det samme gjør Ketil Solvik- Olsen, som mister styringen med nasjonal transportplan og ikke har noen plass på Stortinget. Også Tord Lien og Jon Georg Dale vil være ute av rikspolitikken.

Dagbladet har snakket med kilder i flere politiske leire om situasjonen på Stortinget i høst. De fleste tror på en forhandlingsløsning til slutt. Men det er ikke gitt. Kanskje må Erna Solberg må bruke kabinettspørsmål på regjeringens modell for det grønne skiftet.

Flere kilder Dagbladet har snakket med spør seg om Trine Skei Grande har en klar strategi bak sitt stormløp mot regjeringen.

Best tjent

Tidligere Frp-leder og parlamentarisk ringrev Carl I. Hagen er godt fornøyd med at Siv Jensen og Erna Solberg satte foten ned og ga beskjed om hvor langt regjeringen vil gå når det gjelder bilavgifter.

- Frp gir ikke mer på bilpakken. Venstre må lete etter utslippsreduksjoner på andre områder. Det er mange mulige løsninger. Jeg tror dette går bra, sier Hagen til Dagbladet. Men han understreker at striden mellom Venstre og Frp kan få sin egen dynamikk.
- Det er ingen regler for dette. Alle gjør nå det de er best tjent med før valget. Jeg håper Erna og Siv har en slags hovedplan, sier Hagen.

Tror på løsning

Høyre er trolig det partiet som er minst interessert i krise.

- Høyre har ingenting å tjene på en krise. Med den aversjonen mot Frp som er i Venstre, vil hun ikke få med alle fire. Og Frp har den posisjonen at de ikke støtter en regjering de ikke er en del av. Da er Erna tilbake på null etter sju års jobbing for et borgerlig flertall, sier Carl I. Hagen.

I Høyre har man, i alle fall offisielt, lave skuldre. Der legger de vekt på at Venstre også har uttalt seg konstruktivt om budsjettet, og tror det tross mye støy fra Venstre og Frp nå, blir en forhandlingsløsning til slutt. En kilde sier det nå blir spennende å se Venstres og KrFs alternative budsjetter for å se hvilke utveier som finnes.

En Høyre-kilde slår også fast at Frp ikke har mer å gi når det gjelder bilpakken. Da Erna Solberg og Siv Jensen gikk ut før framleggelsen av statsbudsjettet, var det nettopp for å gjøre dette klart og tydelig.

Hva gjør KrF?

KrF har en krevende intern prosess om valg av samarbeidspartner for neste stortingsperiode og er neppe tjent med krise og kaos nå.

- Under fjorårets tøffe budsjettforhandlinger var KrF rede til å komme regjeringen til unnsetning hvis Venstre satte ned foten. Knut Arild Hareide mente det ville være uansvarlig å bidra til regjeringskrise midt under den internasjonale flyktningkrisa. Nå sier KrF-lederen at han ikke kan se for seg at bare tre av de fire partiene skal stå bak en budsjettavtale.

Ap vil vente

Sp vil ha regjeringsmakt, men vil først ha et godt stortingsvalg i ryggen. H eller ikke Ap er på høstjakt.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sa i Debatten på NRK torsdag at Ap er klar til å ta makta, men først etter valget. Ap er midt i en programprosess, og vil sikre et valgresultat som gir grunnlag for å gjennomføre politikk.

- Ap er alltid villig til å styre landet. Hvis situasjonen krever det, kan vi overta i morgen. Men nå er de de fire samarbeidspartiene som har mandatet. Ap er ikke ute etter spill nå, sier en Ap-kilde.

I Ap leser man Frp og Venstres utblåsinger som forhandlingstaktikk.

-De posisjonerer seg nå, og bygger styrke til forhandlingene. Den politiske avstanden er reell, men ikke umulig å løse. Det mest sannsynlige er at de finner en løsning. Men i KrF, V og Frp kan ligge vilje til å løsrive seg, det spiller inn.

GÅ AV: - Det er bedre at regjeringen felles enn at vi svikter velgerne våre, sier Håvard Jensen, gruppeleder for Østfold Frp. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
GÅ AV: - Det er bedre at regjeringen felles enn at vi svikter velgerne våre, sier Håvard Jensen, gruppeleder for Østfold Frp. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer