Regjeringskvartalet åpnes til uka

Men fortsatt uklart om det vil bli revet.

NÅ ÅPNER VI: Statsråd Rigmor Aasrud  forteller at det oppryddede regjeringskvartalet som snart åpnes for publikum. Foto Jacques Hvistendahl
NÅ ÅPNER VI: Statsråd Rigmor Aasrud forteller at det oppryddede regjeringskvartalet som snart åpnes for publikum. Foto Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Neste uke åpnes igjen området mellom de bomberammede regjeringsbygningene, opplyser statsråd Rigmor Aasrud (Ap).

Fornyings-, administrasjons- og kirkeministeren fortalte dette da hun møtte pressen i regjeringskvartalet torsdag.

- Det innvendige saneringsarbeidet i bygningene er nå straks ferdig. Fra og med neste uke vil vi flytte byggegjerdene tettere inntil bygningene, slik at det igjen vil være mulig å passere fra Akersgata via Nygaardsvolds plass, Grubbegata og Einar Gerhardsens plass ned til Youngstorget, sier Aasrud.

Gatene rundt kvartalet vil åpnes for fotgjengere og syklister, men vil fremdeles være stengt for biltrafikk.

- Vi regner med at fredag 6.juli vil plassen mellom regjeringsbyggene åpnes for fotgjengere og syklister. I august vil også snarveien gjennom plassen ned til Youngstorget åpnes, sier Pål Weiby i Statsbygg til Dagbladet.

Hoveddelen av saneringsarbeidet vil være ferdig om to uker, men utskifting av vinduer i G-blokken og Fiskeridepartementet vil fortsette til neste sommer.

Fra kaos til bar betong
Aasrud er på et av sine mange besøk i Regjeringskvartalet etter 22.juli. Utsikten til det som nå er en byggeplass, har hun også fra kontoret sitt. Synet har egentlig blitt hverdagslig, men noen endringer har skjedd. Den hvite kledningen som dekket Høyblokka er nå borte.

- Det er rart at jeg kan se rett gjennom bygget. Duken skal på igjen, men det var nødvendig å lufte ut alt av støv og absent i saneringsfasen. Snart er alt opprydningsarbeid ferdig, sier Aasrud.

KRATERET Krateret etter der bomben gikk av er nå tett igjen og det legges asfalt over. Foto Jacques Hvistendahl
KRATERET Krateret etter der bomben gikk av er nå tett igjen og det legges asfalt over. Foto Jacques Hvistendahl Vis mer

Ministeren går inn i S-blokken som før huset Arbeidsdepartementet og Helsedepartementet der Rigmor Aasrud en gang var statssekretær. Der det tidligere takplater hang ned mot gulvet, og det lå et hav av løse sakspapirer i et komplett kaos, er det nå bar betong.

- Akkurat her hadde jeg kontor.  Jeg har mange gode minner fra dette stedet, og jeg må si at kjenner dette i kroppen nå, sier Aasrud.

Åtte personer ble drept og et stort antall mennesker skadd da Anders Behring Breivik detonerte en 950 kilos stor bombe utenfor Høyblokka 22. juli i fjor. Bomben førte til store ødeleggelser i kvartalet, og seks departementer, samt Statsministerens kontor, måtte finne nye midlertidig kontorer etter angrepet. Flere av de som jobbet i Regjeringskvartalet har ønsket at byggene skal rives.

Uklar framtid for Høyblokka
Framtiden for Høyblokka og de andre regjeringsbyggene er fortsatt uklar. Først ved juletider vil regjeringen kunne ta en beslutning om det skal rehabiliteres eller bygges nytt i Regjeringskvartalet.

- I neste uke vil vi velge en konsulentgruppe som vil lede arbeidet med å sotere alle innspill og råd vi har fått, men utredningen vil nok ta en hel høst. Så vil det tas en avgjørelse rundt jul, eller på nyåret, sier Aasrud.

Fornyingsdepartementet ville at hele Norge skulle ytre seg om hva de ønsket skulle skje med Høyblokka. Det kunne en gjøre på en helt egen blogg spesielt opprett for dette. Aasrud sitt inntrykk er at folket er delt.

- Det er omtrent annen hver som vil rive og beholde, sier Aasrud.

- Det blir deilig!
Nyheten om at området foran Høyblokka åpnes gleder familien Wilhelmsson som titter inn gjennom gjerdet som stenger av Akersgata.

- Det blir deilig! Endelig skal vi få gå der vi har pleid å gå, sier Margareth Wilhelmson til Dagbladet.

Familien husker godt når de så nyheten om terroangrepet på TV i fjor sommer.

- Vi lurte på hvilket land dette kunne være, før det gikk opp for oss at det var byen vår. At det skjedde midt i Oslo. Derfor blir det ganske spesielt å kunne gå så tett opp til bygget også, sier Annette Wilhelmson.

GLEDELIG:  Familien Wilhelmsson kikker inn og er glad for at strøket normaliseres.Foto Jacques Hvistendahl
GLEDELIG: Familien Wilhelmsson kikker inn og er glad for at strøket normaliseres.Foto Jacques Hvistendahl Vis mer