INNSPURT: Jonas Gahr Støre reiste fra fylke til fylke kysten rundt i dag, på jakt etter stemmer og mandater som kan sikre flertall og regjeringssskifte. Støre sier det blir jevnt, men mener seier er innen rekkevidde. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
INNSPURT: Jonas Gahr Støre reiste fra fylke til fylke kysten rundt i dag, på jakt etter stemmer og mandater som kan sikre flertall og regjeringssskifte. Støre sier det blir jevnt, men mener seier er innen rekkevidde. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

Jonas Gahr Støre:

- Regjeringsmakt innen rekkevidde

Jonas Gahr Støre håper fokuset på hans private arv og formuesforvaltning ikke har svekket Aps valgkamp

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN/HAUGESUND/STAVANGER (Dagbladet): Jonas Gahr Støre fløy i dag gjennom flere fylker på jakt etter stemmer og mandater. Dårlige målinger til tross, langs hele kysten mener Ap å ha mulighet til å kapre mandater sammenlignet med stortingsvalget for fire år siden.

- Ekstra krefter

Støre har sammenlignet valgkampen med en femmil. Som kjent avgjøres denne «manndomsprøven» de siste kilometrene.

- SLITER INTERNT: Folk på gata har delte meninger om lederen for Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

- Følelsen er god. Hvis jeg skal bruke sportsbildet, opplever jeg å ha brukt mye krefter underveis. Men når man nærmer seg slutten, får man alltid ekstra krefter, sier Støre.

- Det opplever jeg selv, men jeg opplever særlig kraften fra de frivillige jeg møter overalt, enten det er i striregnet i Haugesund eller i sola i Stavanger.

- Det siste strekket ned fra «Gratishaugen» og inn på stadion, hvor mye er blitt avgjort, der er vi sterke i år, sier Støre, med henvisning til den siste metrene av femmila i Holmenkollen.

Må svare om arv

I tillegg til den politiske kampen med Erna Solberg og Siv Jensen har Ap-lederen i denne valgkampen også måttet svare på stadig nye avsløringer om sin personlige formuesforvaltning.

- Har fokuset på din personlige økonomi bidratt til å ta fokuset vekk fra Aps valgkamp og bidratt til å svekke oppslutningen om Ap?

- Jeg velger å tro at det ikke har det. For jeg har vært i full valgkamp om politikk. Så har jeg i tillegg måttet svare på disse spørsmålene. Jeg har jo aldri ment at jeg skal unndra meg å svare på slike spørsmål når de kommer, og noen har helt åpenbart ønsket at de skal komme massivt rett før valget.

- Noen, hvem sikter du til?

PARTIBAROMETER: Valgforsker Johannes Bergh møter i studio sammen med Dagbladets valgkommentator Marie Simonsen for å snakke om Dagbladets siste målinger før valget. Vis mer

- Det har jeg mine tanker om. Uansett kommer jeg aldri til å si at fordi noen har gjort det, skal jeg ikke svare på spørsmål. Jeg har svart på spørsmål samtidig som jeg har ført en valgkamp med all min energi, og det kommer jeg til å gjøre helt inn.

- Er det noe du kunne eller burde gjort annerledes?

- Jeg har opplevd at man kan lære av det man har gjort, og at man alltid kan gjøre ting annerledes. Jeg har sammenlignet valgkampen med en femmil, og jeg har aldri sett en vellykket femmil hvor folk stopper opp etter 49 kilometer og spør seg om det er noe de kunne gjort annerledes. Da står de på helt inn, og det kommer jeg til å gjøre, sier Støre.

Milliard på kreftbehandling

Etter partilederdebatten i går kveld startet Ap-lederen lørdagen på kreftavdelingen ved Haukeland universitetssykehus. Dersom Ap får regjeringsmakt, skal 12 milliarder gå til sykehus og bedre behandling i neste fireårsperiode. 1 milliard skal gå til avansert stråleterapi ved protonsentre i Bergen og i Oslo.

- Ap vil sikre rask finansiering av denne strålesatsingen gjennom en ekstraordinær investeringsstøtte på 1 milliard til protonbehandling, og ved å styrke den generelle sykehusøkonomien sammenlignet med dagens situasjon med 12 milliarder, sier Støre.

Han understreker at Ap har penger til en slik satsing fordi partiet ikke har satset på skattekutt til de med mest fra før, og henter inn 15 milliarder av skattekuttene for å bruke på skole, arbeid, eldreomsorg og helse.

Protonterapi er en høyteknologisk form for strålebehandling som skader mindre friskt vev enn tradisjonell strålebehandling. Ifølge avdelingsdirektør på kreftavdelingen ved Haukeland universitetssykehus, Olav Mella, vil omlag 1800 pasienter i året kunne få slik kreftbehandling dersom de to sentrene etableres.

KREFTBEHANDLING: Ap-leder Jonas Gahr Støre besøker kreftavdelingen ved Haukeland universitetssykehus. Han får orientering vedd direktør ved kreftavdelingen Olav Mella. Til Venstre Ap-representant Ruth Grung. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KREFTBEHANDLING: Ap-leder Jonas Gahr Støre besøker kreftavdelingen ved Haukeland universitetssykehus. Han får orientering vedd direktør ved kreftavdelingen Olav Mella. Til Venstre Ap-representant Ruth Grung. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Hvor stor er muligeten for at du blir statsminister og kan innfri dette budsjettløftet?

- For det første så er ikke dette et løfte jeg kom med i dag. Jeg la fra Aps helsepolitikk i Tromsø for to uker siden, og har snakket mye om helse og sykehus i valgkampen. Vi trenger opprustning av kreftomsorgen, både behandling og teknologi. Og vi kan betale for det.

- Bedre enn spådommene

- Og sjansen for å bli statsminister?

- Vi har et skifte innen rekkevidde, og da er jeg klar til å bli statsminister for en Ap-ledet regjering. Jeg ser at det blir jevnt, men jeg har en god følelse på at vi kan få et nytt flertall.

- Ser du 30 prosent for Ap i sikte?

- Jeg har en følelse av at vi kan gjøre et bedre valg enn mange av spådommene har sagt, men låser meg ikke til tall, sier Støre.

.