Regjeringsmakt til Sinn Fein

LONDON (Dagbladet): David Trimble innkasserte en historisk seier i går da rådet i Unionistpartiet stemte for å gå inn i en overgangsregjering med Sinn Fein. For første gang i historien kommer katolikker inn i Nord-Irlands regjering, et historisk skritt i retning fred.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har gjort vårt, nå er det opp til deg, var partileder David Trimbles klare ord til Sinn Feins leder Gerry Adams, da det var klart at 58 prosent av de 858 delegatene sa ja i gårsdagens avstemning.

480 stemte ja og 349 stemte nei.

Spørsmålet unionistene tok stilling til var hvorvidt Nord-Irlands største protestantiske parti skal starte det møysommelige regjeringsarbeidet, uten at hovedmotstander Sinn Fein ennå har fått IRA til å levere inn våpnene.

Blandet stemning

Stemningen blant folk som var møtt opp utenfor Whitehall i Belfast der avstemningen foregikk, var blandet. Noen sang hyllester til David Trimble for hans innsats, mens andre uttrykte raseri.

Gårsdagens avgjørelse betyr at fredsprisvinner Trimble har partiet med seg i sin strategi for fredsarbeidet. Han gjorde det imidlertid krystallklart at Gerry Adams må sørge for at IRA-våpnene ligger på bordet innen februar måned.

Hvis så ikke skjer, trekker David Trimble seg.

Lederen av unionistenes største parti er en politisk spiller som vet nøyaktig hvor mye han må gi for å få prosessen videre. Ved å sette en klar tidsfrist for Sinn Fein har han sannsynligvis maktet å få med seg tvilerne i partiet.

Nestleder John Taylor holdt seg lenge avventende, og først fredag kveld ga han partilederen beskjed om at han ville gi et positivt svar.

Sinn Fein

Når ballen nå er over på Gerry Adams' banehalvdel, er det klart allerede mandag for å begynne arbeidet med å sette sammen overgangsregjeringen der katolikker og protestanter sammen skal meisle ut Nord-Irlands framtid.

Gerry Adams' reaksjon på Trimbles forbehold var skepsis til en ny tidsfrist som ikke er nevnt i fredsmekleren George Micthells rapport. Den amerikanske senatoren som fikk i oppgave å få Langfredagsavtalen opp av kneika, er positiv til gårsdagens resultat.

- Vi kan allerede mandag få problemer, for dette er ingen lett vei. Likevel er prosessen nå kommet et skritt videre i riktig retning, sier Mitchells. Britenes statsminister Tony Blair og Irlands statsminister Bertie Ahern uttrykte begge glede over unionistenes ja.

- Dette er en milepæl. Avgjørelsen har stor betydning for den irske øyas framtid, uttalte Ahern.