VÆPNET: Ingenting tyder på at Norge blir tryggere med væpnet politi, mener direktør Erik Nadheim i det regjeringsoppnevnte organet Kriminalitetsforebyggende råd. Dette bildet er etter terroren i København nylig. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VÆPNET: Ingenting tyder på at Norge blir tryggere med væpnet politi, mener direktør Erik Nadheim i det regjeringsoppnevnte organet Kriminalitetsforebyggende råd. Dette bildet er etter terroren i København nylig. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Regjeringsorgan: Væpnet politi øker ikke tryggheten

- Politiet føler seg kanskje tryggere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingenting tyder på at Norge blir tryggere med væpnet politi, mener direktør Erik Nadheim i det regjeringsoppnevnte organet Kriminalitetsforebyggende råd.

 - Politiet føler seg kanskje tryggere, men tryggheten er ikke reell, sier Nadheim til Klassekampen.

Han er overrasket over at regjeringen ønsker bevæpning av politiet uten å ha utredet konsekvensene.

- Det finnes ingen forskning på konsekvensene av bevæpning av politiet i Norge. Det må grundig forskning til før vi gjør noe så dramatisk som å væpne permanent, sier Nadheim.

Forskning fra Danmark og Sverige, der politiet er bevæpnet, viser mer bruk av våpen og flere drepte og sårede. Heller ikke politiet blir tryggere, mener Nadheim.

Heller ikke Politiets Fellesforbund, som er positiv til generell bevæpning av politiet, kan vise til forskning som viser sammenheng mellom trygghet og bevæpning.

(NTB)