Regjeringspartiene blir ikke enige

Ikke noe tilbud til bøndene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Årets landbruksoppgjør regnes for å være det vanskeligste på mange år. Bøndene krever rekordhøye 3,3 milliarder, og statens tilbud skulle komme i dag.


Men regjeringen klarer ikke bli enige og sitter nå på regjeringskonferansen i intense forhandlinger.

- Vi tar sikte på å legge fram et tilbud i morgen, sier informasjonssjef Ottar Løvik i Landbruksdepartementet til Dagbladet.no.

Men etter det Dagbladet erfarer er Senterpartiet så uenige med AP og SV at det sannsynligvis vil ta enda lenger tid.

Global krise
Mens verdens fattige sliter med å klare å skaffe mat på grunn av rekordhøye matvarepriser, har norske bønder sett utgiftene stige kraftig på grunn av økte priser på gjødsel, importert kraftfor og andre oljerelaterte varer.

Bonden Torleif Mørk (28), kjent fra TV 2s «Jakten på kjærligheten» i fjor, er ikke i tvil om hva som er ønsket for årets jordbruksoppgjør.

Kornbonden fra Akershus synes ikke kravet fra bøndene er urimelig.

- Vi fikk jo litt mer i fjor enn tilbudet som staten først kom med. Likevel har driftskostnadene våre økt parallelt med prisstigningen på gjødsel og diesel, og det merker man veldig godt, sier Mørk til Dagbladet.no.

KNALLHARDE FORHANDLINGER: Regjeringspartiene klarer ikke å bli enige om landbruksstøtten. Foto: Scanpix
KNALLHARDE FORHANDLINGER: Regjeringspartiene klarer ikke å bli enige om landbruksstøtten. Foto: Scanpix Vis mer

Selv er han avhengig av å ha en biinntekt til gårdsdriften.

- Jeg tjener mer på jobben min som vaktmester enn på kornproduksjonen. Bønder med mindre produksjon er nødt til å ha en ekstra inntekt, sier Mørk og understreker at det nå en gang er slik at staten har uttalt mål om å opprettholde landbruket i Norge.

Varslet regjeringskrise

Kilder i regjeringen uttalte til Nationen i dag at Senterpartiets plass i regjeringen står på spill. « Regjeringen knaker i sammenføyningene» meldte avisa.

- Avklaringsprosessen har tatt noe mer tid enn antatt, men det er ikke første og helt sikkert ikke siste gang det skjer, sier departementsråd Per Harald Grue, som er forhandlingsleder i landbruksoppgjøret.

Han avviser at det er snakk om en regjeringskrise.

KJENDISBONDE:</B> - Jeg tjener mer på jobben min som vaktmester enn på kornproduksjonen, sier Torleif Mørk.