UTSPILL: Snorre Valen mener oljefunnet er et argument mot oljeboring i Lofoten. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
UTSPILL: Snorre Valen mener oljefunnet er et argument mot oljeboring i Lofoten. Foto: Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer

Regjeringspartiene uenige om oljefunnets betydning

SV mener det enorme Avaldsnes-funnet i Nordsjøen er et argument mot oljeboring i Lofoten, Ap vil vente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVs miljøpolitiske talsmann, Snorre Valen, sier til NRK at det er oppsiktsvekkende at funnet i Nordsjøen kan inneholde like mye olje som områdene i Lofoten og Vesterålen.

- Det reduserer presset på de sårbare områdene, for det fremste argumentet til oljebransjen i vår for å åpne Lofoten og Vesterålen var at vi har gått tom andre steder, sier Valen.

Aps energipolitiske talskvinne, Eirin Sund, mener beslutningen om Lofoten og Vesterålen må tas uavhengig av Avaldsnes-funnet.

- Arbeiderpartiet mener at vi skal fortsette kunnskapsinnhentingen i Lofoten og Vesterålen, og beslutningen om vi skal åpne der får komme når kunnskapen ligger på bordet. Så får vi se hva vi bestemmer oss for, uavhengig av funnet i Nordsjøen, sier Sund til NRK.

Mens det tidligere har vært anslått at Avaldsnes-funnet kunne inneholde mellom 100 og 400 millioner fat olje, er anslaget nå økt til mellom 800 millioner og 1,8 milliarder fat olje.

Tidligere er det anslått at nabofeltet Aldous kan inneholde mellom 400 millioner og 800 millioner fat olje, og det samlede anslaget for de to feltene er på mellom 1,2 og 2,6 milliarder fat olje. Dermed er man oppe i samme klasse som Statfjord og Ekofisk.

(NTB)

UENIG: Arbeiderpartiets Eirin Sund, regjeringsmakker med Valen. Foto.  APs nettside
UENIG: Arbeiderpartiets Eirin Sund, regjeringsmakker med Valen. Foto. APs nettside Vis mer