Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringspartiet i Pakistan protesterer mot ubekreftede resultater: - En farse

Kommer muligens ikke til å godta eventuelt valgnederlag.

TELLER STEMMER: Pakistan venter nå på resultatene etter onsdagens valg. Her blir stemmer ved et kontor i Islamabad telt opp. Foto: AP Photo/Anjum Naveed
TELLER STEMMER: Pakistan venter nå på resultatene etter onsdagens valg. Her blir stemmer ved et kontor i Islamabad telt opp. Foto: AP Photo/Anjum Naveed Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdagens valg i Pakistan ble blodig, noe også valgkampen var. Hvem som trakk det lengste strået, er foreløpig uklart.

Minst 31 mennesker ble drept og over 40 ble såret da en selvmordsbomber slo til mot et valglokale i Quetta, provinshovedstaden i Balutsjistan.

Abdul Haleem sto i kø for å avgi stemme da selvmordsbomberen kom kjørende på en motorsykkel og mistet onkelen sin i angrepet.

- Det kom et øredøvende smell og deretter en tykk sky med røyk og støv og mye gråt fra menneskene som ble såret, forteller han.

IS-angrep

Den ytterliggående islamistgruppa IS tok kort tid etter på seg ansvaret for angrepet.

- En selvmordsbomber iført en vest med eksplosiver rammet et valglokale, het det i en uttalelse offentliggjort på det IS-vennlige nettstedet Amaq.

Tidligere i måneden slo en selvmordsbomber til mot et valgkamparrangement i Mastung i Balutsjistan. 149 mennesker ble drept, inkludert kandidaten Siraj Raisani.

Også andre steder i Pakistan ble valgkampen blodig, og minst 30 mennesker ble drept og mange ble såret i angrep og voldshandlinger.

SELVMORDSANGREP: Rundt 30 personer ble drept og flere skadet da en selvmordsbombe sprengte utenfor et valglokale i Quetta, Pakistan. IS har påtatt seg ansvaret for angrepet. Video: AP Vis mer

Jevnt løp

Nærmere 106 millioner mennesker hadde stemmerett i valget, men landets valgkommisjon har ikke opplyst hvor mange som avga stemme.

OVER 30 DØDE: En selvmordsbomber slo til i Quetta i dag morges, norsk tid. Foto: AP Photo/Arshad Butt
OVER 30 DØDE: En selvmordsbomber slo til i Quetta i dag morges, norsk tid. Foto: AP Photo/Arshad Butt Vis mer

Resultatene foreligger ikke, men det er spådd jevnt løp mellom regjeringspartiet Pakistan Muslim League- Nawaz (PMLN) og den tidligere cricketlegenden Imran Khans parti Pakistan Tehreek-e-ISAF.

PMLN ledes av landets tidligere statsminister Nawaz Sharif, som er korrupsjonsdømt, fengslet og syk.

- En farse

De siste meningsmålingene før valget tydet på jevnt løp, men flere eksperter spådde at Khan og hans parti vil gå seirende ut.

Dette viser også ubekreftede resultater fra opptellingen, melder lokale medier, noe som fikk PMLN til å kalle inn til pressekonferanse onsdag kveld.

- Valget er en farse, og vi kommer muligens ikke til å godta det, sa talspersonen Maryam Aurangzeb.

- Vi kommer ikke til å tillate at noen stjeler det mandatet nasjonen har gitt oss. Hittil har vi klart å kontrollere tilhengerne våre, men vi vil ikke greie å overbevise dem om å være tilbakeholdne dersom resultatene manipuleres i vårt partis disfavør, sa hun.

Mektige generaler

PMLN kan vise til sterk økonomisk vekst i sin regjeringstid, men er svertet av korrupsjon. Khan og Pakistan Tehreek-e-ISAF, som ifølge enkelte har landets mektige generaler i ryggen, lover på sin side kamp mot korrupsjon og satsing på en velferdsstat etter islamske prinsipper.

En tredje aktør er Bilawal Bhutto Zardari og hans parti PPP, som kan komme i vippeposisjon. 29-åringen er sønn av landets tidligere statsminister Benazir Bhutto, som ble drept i et attentat i 2007.

Faren Asif Ali Zardari var president fra 2008 til 2013 og anklages for massiv korrupsjon.

Bestefaren Zulfikar Ali Bhutto var både statsminister og president, men ble henrettet etter et militærkupp i 1977.