Regjeringspartilederne samlet hos Bondevik

Regjeringspartienes ledere var i kveld samlet på statsminister Kjell Magne Bondeviks kontor for å forsøke å finne en vei ut av budsjettkrisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidet gikk ut på å lage et nytt forslag til budsjettforlik med Høyre og Fremskrittspartiet. Et slikt forslag må inneholde både ytterligere skattereduksjoner og utgiftsreduksjoner.

Etter planen skulle statsministeren ha møtt Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen og finanspolitisk talskvinne Siv Jensen, og Høyres leder Jan Petersen og finanspolitisk talsmann Per-Kristian Foss, i kveld for å bli informert om det nye tilbudet.

Men etter det NTB kjenner til ville Høyre ha forslaget skriftlig, og møtene med Frp og Høyre ble derfor ikke noe av.

Kontakt

Bondevik var også i tett kontakt med Høyre-leder Jan Petersen om budsjettet i helgen. Kilder med detaljert kjennskap til samtalene mellom statsministeren og Høyre-lederen, bekreftet overfor NTB mandag at det nå er fortløpende kontakt mellom de to.

Høyre skal, ifølge NTBs kilde, ha signalisert vilje til å moderere sitt krav til budsjettbalansen, men ikke ut over regjeringens siste forslag som svekker balansen med 1,3 milliarder kroner.

Høyres utgangspunkt er nå at skatter og avgifter nulles ut, og at bevilgninger til politiet og Forsvaret økes.

Gir og tar

Bondevik-regjeringen har svekket innstrammingene i sitt opprinnelige budsjettforslag fra 9 milliarder kroner til 7,7 milliarder. Høyres opplegg vil gi en tilnærmet lik svekkelse, dersom innstrammingene i partiets forslag til endringer i sykelønnsordningen holdes utenom. Sykelønnsinnstrammingen er det neppe realistisk å få gjennomslag for, slik den politiske situasjonen er. Uten denne innstrammingen vil Høyres budsjettbalanse bli svekket med 1,1 milliarder kroner og gi en innstramming på 7,9 milliarder kroner, ifølge Finansdepartementet.

(NTB)