Regjeringsskifte etter valget i Finland

Borgerlig samlingsregjering på trappene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Statsminister Matti Vanhanens parti Centern fikk flest stemmer, men det konservative Samlingspartiet fikk størst framgang.

Alt tyder på at Matti Vanhanen vil beholde jobben som statsminister etter søndagens valg. Sent søndag kveld erklærte statsministeren at Centern er valgets vinner.

- Vi klarte det! Resultatet er klart. Vi er nummer 1 i antall stemmer og nummer 1 på mandater, jublet Vanhanen da nesten alle stemmene var talt opp.

- Om dette var OL, så hadde resultatet vårt vært noe dårligere enn for fire år siden, men medaljens valør er den samme, sa Vanhanen.

Centern fikk 23,1 prosent av stemmene og 51 av plassene i Riksdagen. Den andre store valgvinneren, Samlingspartiet, fikk 22,1 prosent og kontrollerer nå 50 av riksdagsplassene. Dette er en fremgang på hele ti mandater fra forrige valg.

Vil i regjering

Nå kommer det til å bli vanskelig å holde Samlingspartiet ute av regjeringen, mener partileder Jyrki Katainen.

- Folkets vilje er at Samlingspartiet vokser, og det må også merkes i regjeringen, understreket han søndag kveld.

- Jeg er veldig trett, men veldig fornøyd. Vi er de største vinnerne i dag og jeg kan ikke tenke meg at vi havner utenfor regjeringen, sa Katainen til finsk TV.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer