Regjeringsskifte etter valget i Finland

Borgerlig samlingsregjering på trappene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Matti Vanhanens parti Centern fikk flest stemmer, men det konservative Samlingspartiet fikk størst framgang.

Alt tyder på at Matti Vanhanen vil beholde jobben som statsminister etter søndagens valg. Sent søndag kveld erklærte statsministeren at Centern er valgets vinner.

- Vi klarte det! Resultatet er klart. Vi er nummer 1 i antall stemmer og nummer 1 på mandater, jublet Vanhanen da nesten alle stemmene var talt opp.

- Om dette var OL, så hadde resultatet vårt vært noe dårligere enn for fire år siden, men medaljens valør er den samme, sa Vanhanen.

Centern fikk 23,1 prosent av stemmene og 51 av plassene i Riksdagen. Den andre store valgvinneren, Samlingspartiet, fikk 22,1 prosent og kontrollerer nå 50 av riksdagsplassene. Dette er en fremgang på hele ti mandater fra forrige valg.

Vil i regjering

Nå kommer det til å bli vanskelig å holde Samlingspartiet ute av regjeringen, mener partileder Jyrki Katainen.

- Folkets vilje er at Samlingspartiet vokser, og det må også merkes i regjeringen, understreket han søndag kveld.

REGJERINGSSKIFTE: Statsminister Matti Vanhanen erklærte søndag valgseier for sitt parti Centern i riksdagsvalget i Finland. Nå går det mot borgelig regjering. Foto: Scanpix
REGJERINGSSKIFTE: Statsminister Matti Vanhanen erklærte søndag valgseier for sitt parti Centern i riksdagsvalget i Finland. Nå går det mot borgelig regjering. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg er veldig trett, men veldig fornøyd. Vi er de største vinnerne i dag og jeg kan ikke tenke meg at vi havner utenfor regjeringen, sa Katainen til finsk TV.

Tradisjonen i Finland er at de to største partiene danner regjering.

Centerns koalisjonspartner Socialdemokraterna ble tredje største parti, men mistet åtte mandater i Riksdagen og endte med 45 plasser. Partileder Eero Heinäluoma mener partiet ikke har nådd fram med sitt budskap i valgkampen.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt gratulerte søndag kveld Katainen.

- En fantastisk valgfremgang. De finske velgerne har gjort en viktig markering og jeg håper vi nå kan se fram mot enda et nordisk land med en borgerlig regjering, sa Reinfeldt.

Enige om mye

Uansett hvordan regjeringssammensetningen kommer til å se ut, har nok ikke finnene radikale politiske endringer i vente. Landet har vært preget av en lang periode med økonomisk vekst, og arbeidsledigheten som var på 7,6 prosent i januar, er lavere enn det som har vært normen i Finland. Internasjonale undersøkelser har rangert den finske økonomien, med verdens største produsent av mobiltelefoner Nokia i spissen, som en av verdens mest konkurransedyktige.

I denne situasjonen er det få politikere som har gitt uttrykk for at det er nødvendig med store forandringer i politikken som føres. De største partiene er enige om mange av de viktigste sakene, og årets valgkamp har vært blottet for radikale utspill og opphetede debatter.

- Dette er uansett et samfunn preget av konsensus, det er ikke stor forskjell mellom partiene, sier Marita Aronen (57), som stemte på Socialdemokraterna i et valglokale i Helsingfors, til nyhetsbyrået AP.

Noe lavere oppslutning

En valgkamp med lav intensitet har ført til bekymring for at oppslutningen ved valget kunne bli lav. Og søndag viste det seg også at valgdeltakelsen hadde sunket noe sammenlignet med valget i 2003. Valgdeltakelsen søndag var på 68 prosent sammenlignet med 70 prosent for fire år siden.

I tillegg til frykten for å forandre en politisk oppskrift som har gitt gode resultater, er statsminister Vanhanens personlige popularitet også en faktor som bidrar til stabilitet. Han er tidligere blitt kritisert for å mangle karisma, men dette endret seg etter at en av hans tidligere kjærester ga ut bok hvor hun blant annet fortalte om statsministerens evner som elsker. I dag er Vanhanen Finlands mest populære regjeringssjef noensinne.

(NTB)