NASJONALIST-SEIER:  Valgvinner Narendra Modi. Foto: Amit Dave/ Reuters/ NTB Scanpix
NASJONALIST-SEIER: Valgvinner Narendra Modi. Foto: Amit Dave/ Reuters/ NTB ScanpixVis mer

Regjeringsskifte i India

Narendra Modis parti BJP vinner valget i India. Det regjerende Kongresspartiet har erkjent valgnederlaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed blir Modi statsminister når den nye forsamlingen i underhuset Lok Sabha møtes etter valget.

Brakvalg Fredag morgen ledet Bharatiya Jantra-partiet (BJP) og deres støttespillere opptellingen for 327 av representantene. Dersom det blir resultatet, vil det være den største valgseieren i Indias historie.

Selv uten støttespillerne leder BJP i opptellingen for 273 av representantene, som er nok til flertall i underhuset.

- Vi erkjenner nederlaget. Vi er klar for å sitte i opposisjon. Modi lovet folket månen og stjernene. Folket kjøpte den drømmen, sier talsperson Rajeev Shukla fra Kongresspartiet fredag morgen.

Gandhi kan miste plassen Det er usikkert om Kongresspartiets leder Rahul Gandhi klarer å redde plassen sin i underhuset Lok Sabha. Representanten fra Amethi-distriktet har kommet fra Gandhis familie i hvert valg siden 1980. Hans far, mor og onkel har alle representert distriktet.

Sensex-indeksen på børsen i Mumbai nådde rekordnoteringen på 1.051,00 poeng fredag morgen i det de første resultatene fra valget kom. Det er en oppgang på 4,4 prosent.

Siden begynnelsen av april har inderne gått til urnene. 551 millioner indere har avgitt stemme i valget, noe som gjør det 16. Lok Sabha-valget til verdens største valg. Valgdeltakelsen var 66,38 prosent. (©NTB)