Regjeringsslitasje og økte forskjeller

Eksperter om hvorfor Sverige nå trolig skifter regjering.

 KANSKJE FERDIG:  Åtte år etter at Fredrik Reinfelt fikk makten i Sverige, er tiden som statsminister trolig over.  Foto: AP Photo/Mathias Christensen
KANSKJE FERDIG: Åtte år etter at Fredrik Reinfelt fikk makten i Sverige, er tiden som statsminister trolig over. Foto: AP Photo/Mathias ChristensenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De rødgrønne ser ut til å få en komfortabel seier under kveldens riksdagsvalg - en valgkamp så het og intens at det har vært tilløp til knuffing. Fredrik Reinfeldt hos Moderaterna og hans borgerlige regjeringskoalisjon går - etter alt å dømme - fra posisjon til opposisjon etter åtte år.

- Målingene har vært tydelig over tid. At statsminister Reinfeldt og høyresiden skal ta valgseieren nå på slutten av valget, er usannsynlig, sier Ulf Bjereld, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Göteborg.

- Negative assosiasjoner Velgere har en tendens til å bli lei av regjeringene sine, og vil ha nye ansikter. Bjerlid peker på at det er ytterst få regjeringer i Europa som får fornyet sitt mandat etter to perioder - med Angela Merkels koalisjon i Tyskland som «unntaket som bekrefter regelen».

Det er faktisk en internasjonal «trend» å kaste regjeringer etter to perioder, ifølge Bjereld.

- At Reinfelt nå mister makta kan sies å ha sin grunn i en regjeringsslitasje. Men da må man også spørre hva som har gjort velgerne lei? Det er mange problemer i Sverige, og velgerne ser ikke at dagens regjering sitter med løsningene på disse. Man assosierer tvert imot regjeringen med problemene, sier Bjereld, som selv er sosialdemokrat.

Økende forskjeller Bjereld peker på flere forhold som over tid har skapt misnøye blant svenske velgere. Skatteletter og privatisering har vært en del av Reinfeldts resept. En svekket velferdsstat har ført tid at tjenester innen blant annet skole og helse, er blitt dårligere.

Forskjellene øker i Sverige, ifølge en OECD-rapport fra tidligere i år som fastslår at fattigdommen i Sverige mer enn fordoblet seg mellom 1995 og 2010. Landet sliter med en skyhøy ungdomsledighet.

I Norge håper sosialdemokrater - naturligvis - på et regjeringsskifte hos «söta bror». Onsdag publiserte dagbladet en kronikk av Ap-leder Jonas Gahr Støre og LO-leder Gerd kristiansen. De mener at Reinfeldt og høyresiden har drevet Sverige til å bli en forskjellssamfunn, og beskylder Reinfeldt for - blant annet - å svekke velferden ved å kommersialisere helse, omsorg og skole. Samt å skape et å uorganisert lavlønnsmarked i arbeidslivet.

Mye har gått bra Valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo påpeker at mye har gått bra under Reinfeldt, og han er ikke i tvil om at den svenske regjeringen lider av en aldri så liten slitasje.

- Reinfeldt har selv sammenlignet situasjon i Sverige men den i Norge i fjor høst, da mange mente de rødgrønne led av slitasje. Mye har gått bra under Reinfeldt. Landet har, som Reinfeldt har fremhevet, hatt en positiv økonomisk utvikling og de borgerlige har skapt mange arbeidsplasser. Men med økt privatisering, kommer også svakhetene i velferdssystemene tydeligere frem, sier han.

- Glemske velgere At forskjellene i Sverige øker, er opplest, vedtatt og risset i stein. Men røster peker på at forskjellene også økte da Sosialdemokratene satt ved makta i landet.

- Selv om velgerne husker at forskjellene økte i Sverige før, noe de ikke alltid gjør, så ha de likevel mer tro på at sosialdemokratene med Stefan Löfven i spissen vil gjøre mer for å ta tak i problemene enn den foregående regjeringen, sier Bjereld.

Reinfeldts koalisjon gjennom åtte år har vært bestående av Moderaterna, Centerpartiet Kristendemokraterna og Folkpartiet. Den utfordres nå av en koalisjon med Stefan Löfven i spissen. koallisjonen består av Socialdemicraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet. Lövren har vært beskyldt for å være uklar om regjeringsalternativet.

Dersom Löfven vinner valget, må han trolig ha med seg et av de borgerlige partiene, hvis han vil unngå å ha noe å gjøre med det høyrepopulistiske partiet Sveriedemokraterna. En valgdagsmåling søndag kveld viser at partiet har en oppslutning på 8,3 prosent.