Regjeringsslitasje og økte forskjeller

Eksperter om hvorfor Sverige nå trolig skifter regjering.

KANSKJE FERDIG:  Åtte år etter at Fredrik Reinfelt fikk makten i Sverige, er tiden som statsminister trolig over.  Foto: AP Photo/Mathias Christensen
KANSKJE FERDIG: Åtte år etter at Fredrik Reinfelt fikk makten i Sverige, er tiden som statsminister trolig over. Foto: AP Photo/Mathias Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De rødgrønne ser ut til å få en komfortabel seier under kveldens riksdagsvalg - en valgkamp så het og intens at det har vært tilløp til knuffing. Fredrik Reinfeldt hos Moderaterna og hans borgerlige regjeringskoalisjon går - etter alt å dømme - fra posisjon til opposisjon etter åtte år.

- Målingene har vært tydelig over tid. At statsminister Reinfeldt og høyresiden skal ta valgseieren nå på slutten av valget, er usannsynlig, sier Ulf Bjereld, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Göteborg.

- Negative assosiasjoner Velgere har en tendens til å bli lei av regjeringene sine, og vil ha nye ansikter. Bjerlid peker på at det er ytterst få regjeringer i Europa som får fornyet sitt mandat etter to perioder - med Angela Merkels koalisjon i Tyskland som «unntaket som bekrefter regelen».

Det er faktisk en internasjonal «trend» å kaste regjeringer etter to perioder, ifølge Bjereld.

- At Reinfelt nå mister makta kan sies å ha sin grunn i en regjeringsslitasje. Men da må man også spørre hva som har gjort velgerne lei? Det er mange problemer i Sverige, og velgerne ser ikke at dagens regjering sitter med løsningene på disse. Man assosierer tvert imot regjeringen med problemene, sier Bjereld, som selv er sosialdemokrat.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer