SOLDATER: Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch og Amnesty International har anklaget regjeringssoldater for summariske henrettelser i Sévaré og Konna. Foto: Jerome Delay / Scanpix
SOLDATER: Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch og Amnesty International har anklaget regjeringssoldater for summariske henrettelser i Sévaré og Konna. Foto: Jerome Delay / ScanpixVis mer

Regjeringssoldater må svare for overgrep i Mali

Et ukjent antall regjeringssoldater i Mali er nå kalt tilbake fra de nordlige delene av landet etter anklager om grove overgrep mot sivile og antatte islamister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En talsmann for regjeringshæren i Mali, kaptein Modibo Naman Traore, opplyser at soldatene som mistenkes for slike overgrep, nå vil bli stilt til ansvar.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch og Amnesty International har anklaget regjeringssoldater for summariske henrettelser i Sévaré og Konna.

Regjeringssoldater er også anklaget for grove overgrep mot sivile i Timbuktu, som med støtte fra franske styrker ble gjenerobret fra islamistiske opprørere 28. januar.

Human Rights Watch etterlyser blant annet skjebnen til fem sivile som ble tatt til fange av regjeringssoldater utenfor Timbuktu 14. februar, for deretter å forsvinne.

- Lukker øynene - Myndighetene i Mali lukker øynene for disse svært urovekkende forbrytelsene. Regjeringen i Mali bør straks innlede etterforskning av disse overgrepene og stille de skyldige til ansvar, uavhengig av rang, sa Corinne Dufka i HRW tidligere i måneden.

- Forsvarssjefen har nå reagert, forsikrer kaptein Modibo Naman Traore og opplyser at de ansvarlige nå må svare overfor «relevante, juridiske myndigheter».

Frankrike sendte styrker til Mali 14. januar, og har sammen med regjeringshæren i landet siden gjenerobret den nordlige delen av landet som var under kontroll av militante islamister.

Få opprørere Under militæroffensiven har man imidlertid funnet skuffende få opprørere. Få, om noen, av lederne i Al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM) og Bevegelsen for enhet og jihad i Vest-Afrika (MOJAO) er drept eller tatt til fange.

Franske kampfly har bombet en rekke antatte baser og skjulesteder, men har, etter å ha rykket inn på bakken, konstatert at bygningene var tomme.

Blant dem som har forsvunnet, er Mokhtar Belmokhtar, mannen som planla angrepet mot gassanlegget i In Aménas i Algerie der 37 utenlandske arbeidere ble drept, blant dem fem norske Statoil-ansatte.

Fjellområde Både han og mange av opprørssoldatene antas nå å ha søkt tilflukt i det enorme og uveisomme fjellområdet Adrar des Ifoghas nordøst i Mali.

Området, som grenser til Algerie og Niger, har vært skjulested for ørkenbanditter i århundrer.

- Vi vet med sikkerhet at disse terroristene har skjult seg der, sa Frankrikes president, François Hollande, under et besøk i Mali tidligere i måneden.

(NTB)