Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringssplittelse om brillestøtte til barn

Regjeringens forslag om å kutte brillestøtten til barn har skapt både samfunnsdebatt og splittelse. Statsråd Anniken Hauglie (H) åpner for endringer. Frp står ved kuttet.

ÅPNER FOR ENDRINGER: Regjeringen åpner for endringer, blant annet som følge av en «hissig» samfunnsdebatt, etter at det ble kjent at de foreslo å kutte støtten til barnebriller. Foto: Jan Haas / NTB scanpix
ÅPNER FOR ENDRINGER: Regjeringen åpner for endringer, blant annet som følge av en «hissig» samfunnsdebatt, etter at det ble kjent at de foreslo å kutte støtten til barnebriller. Foto: Jan Haas / NTB scanpix Vis mer

- Det avvises ikke endringer, sier finanspolitisk talsperson i Høyre, Henrik Asheim, til statskanalen.

Det var etter at regjeringens forslag til statsbudsjettet ble offentliggjort forrige uke, der det går fram at det foreslås å kutte støtten til barnebriller, at samfunnsdebatten ble sparket i gang.

I statsbudsjettet for 2020 foreslår regjeringen å innføre faste satser for støtte til barnebriller. For ordinære briller settes satsen til 1200 kroner, mens satsen for ekstra tilpassede briller settes til det dobbelte, 2400 kroner. Tiltaket anslås å gi en innsparing på 122 millioner kroner.

Frykter ringvirkninger

Handikappede barns foreldreforening frykter kuttet vil ramme familier med barn med særskilte behov.

Arbeids- og velferdsdirektoratet vil også vurdere om det er behov for å endre retningslinjene for ordningen, da de har sett at det er ulik praktisering av den.

Arbeids- og sosialminister Hauglie sier til NRK at det nå skal være en gjennomgang av regelverket, og at det blir viktig å sikre barna som har alvorlige synslidelser og dermed høye brilleutgifter.

På spørsmål om det betyr at for eksempel et barn som trenger briller til 4000 kroner, vil få dette dekket, svarer Hauglie følgende:

- Vi må komme tilbake til detaljene i unntakene, men vi legger opp til at de barna som trenger dyrere briller, skal få det.

- Lytter til samfunnsdebatten

Venstres finanspolitiske talsmann Abid Raja og partifelle Carl-Erik Grimstad har i Aftenposten gått ut mot brillekuttet, og Raja sier at Venstre på Stortinget vil gjøre det de kan for å reversere det.

Ifølge Raja er det flere i de andre regjeringspartiene som misliker forslaget. Finanspolitisk talsperson Tore Storehaug i KrF åpner overfor NRK for at det kan gjøres endringer.

STATSBUDSJETTET: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hva statsbudsjettet betyr for deg. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

- Nå skal vi bli enige om å finne inndekning for eventuelle omprioriteringer i budsjettet, og da kommer til fire partiene til å snakke sammen for å se om det finnes saker som vi skal omdisponere. Det har kommer fra ganske mange eksempler i media på familier som blir rammet skeivt av forslaget, og det får vi med oss, sier han.

Misfornøyd

Erlend Wiborg (Frp), som leder Stortingets arbeids- og sosialkomité, er misfornøyd med Venstre-politikernes framferd.

- Jeg er komitéleder og har ansvaret for dette forslaget i komiteen. Abid Raja eller Carl-Erik Grimstad har ikke pratet ett sekund med meg om dette. Men det er jo typisk at Raja går ut med dette i mediene uten å prate med oss andre. Det kan virke som om medieoppslaget er viktigere enn saken, sier Wiborg til Aftenposten

Wiborg sier partiets utgangspunkt er at regjeringens politikk forblir som presentert i budsjettforslaget.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media