Regjeringsstøtte til veterinæravtalen

Utenriksminister Knut Vollebæk etterlot ingen tvil om at sentrumsregjeringen står bak veterinæravtalen under Stortingets høring om avtalen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det har ikke svekket Norges forhold til EU at fire medlemmer av regjeringen tok dissens under regjeringens behandlingen av avtalen, sa han.

Høringen finner sted i forbindelse med behandlingen av regjeringens proposisjon om veterinæravtalen.

Forslag til endring

Utenriksminister Vollebæk understreket at avtalen anbefales sammen med innføring av spesielle nasjonale tiltak. Ifølge proposisjonen skal regjeringen i 2001 foreta en helhetsvurdering av avtalen samtidig med en vurdering av smittesituasjonen før det eventuelt blir lagt fram forslag til endringer.

- Sikkerhetsklausulen vil bli brukt hvis det foreligger fare for folkehelsen, og blir respektert av EU. Det vil være en nasjonal beslutning som fattes i en alvorlig situasjon og som blir fulgt av konsultasjoner med EU, sa han.

Kugalskap

Norge har tatt i bruk denne klausulen tre ganger: En gang i forbindelse med utbruddet av kugalskap i Storbritannia og i forbindelse med dyresykdommer i Sverige og Hellas.

Utenriksministeren understreket betydningen av veterinæravtalen for eksporten av fisk og minnet om at Norge eksporterer fisk for om lag 25 milliarder kroner. 59 prosent av eksporten går til EU.

(NTB)