Regjeringsstrid om en norsk Kongo-styrke

Utenriksdepartementet og Thorbjørn Jagland vil ha norske soldater i FN-tjeneste i det urolige Kongo. Forsvarsdepartementet er skeptisk. Statssekretær Raymond Johansen krever nå en avklaring av hvilke ressurser Norge har til rådighet for FN-operasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Bjørn Tore Godal vil i løpet av kort tid avgjøre om Norge har mannskaper å avse til FNs observatørstyrke i Kongo. UD presser på for et ja til norsk personell i FN-styrken som kalles MONUC.

- Sett fra min synsvinkel er det ønskelig med norsk deltakelse i MONUC både på grunn av vår posisjon i Sikkerhetsrådet, men også for å kunne ha førstehånds informasjon fra området i vårt arbeid med disse spørsmålene, skriver statssekretær Raymond Johansen i et til kollega Øystein Singsaas i Forsvarsdepartementet (FD).

Som medlem av Sikkerhetsrådet er Norge med å drøfte konflikter verden over. Det er derfor forventet at Norge stiller opp når det er snakk om å sende FN-styrker.

Krever avklaring

Irritasjonen i UD skal være stigende fordi FD ikke vil avsette ressurser til FN-operasjoner og hver eneste mulige operasjon utløser langvarige diskusjoner.

- Det er etter mitt syn ønskelig å få avklart hvilke militære ressurser vi har til rådighet for direkte FN-ledede operasjoner utenfor Europa. En slik avklaring vil, etter mitt syn, i vesentlig grad lette begge departementers, og vår FN-delegasjons, arbeid, skriver Raymond Johansen.

UD har lenge vært klar over at medlemskapet i Sikkerhetsrådet krever en pris i form av personell til FN-operasjoner.

Svært kritiske

Dagbladet erfarer at UDs politiske syn ikke deles av FD. De er opptatt av ikke å spre norske styrker for mye, og er svært kritiske til å sende nordmenn til Kongo. De ønsker å konsentrere virksomheten om Kosovo.

- Dette er en løpende debatt. Vi mener det er viktig å vise ansikt i Afrika. FD har på sin side påpekt kapasitetsproblemer, sier UDs pressetalsmann Karsten Klepsvik.

Kampen om ressursene er tilspisset av at Norge nå overtar kommandoen i KFOR-styrken i Kosovo. Dette kommer på toppen av de omkring 1000 soldatene som allerede er i Kosovo.

- Vi har tidligere uttrykt ønske om å samle våre tropper i utlandet i det vi definerer som kjerneområder. Afrika har tidligere ikke vært et slikt område, sier pressetalskvinne Kirsti Skjerven i FD. En mulig løsning er å sende reserveoffiserer til Kongo. FN har sagt ja til at Norge kan bruke denne typen personell.

FARLIG I KONGO: FN utplasserer nå militære observatører i det krigsherjede Kongo for å overvåke våpenhvilen. Her en kongolesisk opprørssoldat væpnet til tennene i byen Goma i august i fjor.