PÅ FLUKT: En syrisk statskanal har lagt ut en video som viser tusenvis av syrere forlate Aleppo i dag. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Regjeringsstyrkene har kontroll over Øst-Aleppo

Det sier Russlands FN-ambassadør i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Den syriske regjeringen har etablert kontroll over Øst-Aleppo, har Vitalij Tsjurkin, Russlands ambassadør til FN, meddelt Sikkerhetsrådet i kveld, ifølge CNN.

- I løpet av den siste timen har vi fått informasjon om at den militære aktiviteten i Øst-Aleppo har stoppet, sa Tsjurkin til rådet.

<strong>TRIUMFERER:</strong> En militssoldat lojal mot Syrias regjering reiser landets flagg i Umayyad-moskeen i Øst-Aleppo i dag. Foto: Omar Sanadiki / Reuters / NTB Scanpix
TRIUMFERER: En militssoldat lojal mot Syrias regjering reiser landets flagg i Umayyad-moskeen i Øst-Aleppo i dag. Foto: Omar Sanadiki / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Mistet grepet

Øst-Aleppo har i fire år vært under kontroll av ulike opprørsgrupper, men de har gradvis mistet grepet om området under den siste, storstilte offensiven fra Bashar al-Assads regjeringsstyrker, støttet av Russland, Iran og Hizbollah.

Regjeringsstyrkene og deres allierte har de siste dagene gjennomført intense bombeangrep mot den lille delen av Øst-Aleppo som fremdeles har vært holdt av opprørerne, og titusener av sivile har vært fanget mens kampene har pågått.

RUINER: Krigen i Øst-Aleppo har vært kjempet fra gate til gate. Store deler av byen er lagt fullstendig i ruiner. Video: CNN Vis mer

Samtidig har det kommet flere rapporter om grusomheter begått av regjeringslojale styrker. Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) er sivile blitt likvidert for fote av soldater som har gått fra dør til dør og skutt folk, eller de er blitt drept på gata.

- Det er som menneskehetens totale sammenbrudd, sier UNHCRs talsmann Rupert Colville til CNN.

Han betegner den beleirede delen av Øst-Aleppo som «helvetes forgård».

Et stort antall barn har også vært fanget i kampene, blant dem 100 som har vært innesperret i en bygning.

Våpenhvile

Tidligere i kveld kom partene til enighet om en våpenhvile, som skal gjøre det mulig for sivile og opprørssoldater å evakuere fra byen. Ifølge en talsmann for den sentrale opprørsgruppa Nurredin al-Zinki vil sivile og sårede bli prioritert.

I kveld er tusenvis av syrere på vei ut av ruinene. De har valget mellom å dra til opprørskontrollerte områder vest for byen, eller til naboprovinsen Idlib.

ALEPPO: Sluttspillet om den delte byen Aleppo er nær. Over 100 000 innbyggere er fanget i den opprørskontrollerte delen i øst. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer