TREKKER SEG UT:  Regjeringsstyrker har drevet opprørerne fra Den frie syriske hæren (bildet) ut av forstedene øst for hovedstaden Damaskus. Foto. REUTERS/SCANPIX
TREKKER SEG UT: Regjeringsstyrker har drevet opprørerne fra Den frie syriske hæren (bildet) ut av forstedene øst for hovedstaden Damaskus. Foto. REUTERS/SCANPIXVis mer

Regjeringsstyrker gjenerobret Damaskus-forsteder

Blodige kamper i Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opprørerne bekrefter at de har trukket seg ut av området, som har vært under harde angrep fra regjeringsstyrkene de to siste dagene.

- Den frie syriske hæren har gjort taktisk retrett. Regimestyrker har reokkupert forstedene og begynt å gå fra hus til hus for å foreta arrestasjoner, sier en av opprørerne på telefon fra Ghouta i utkanten av den syriske hovedstaden.

Den frie syriske hæren er en løst organisert opprørsbevegelse, for det meste bestående av avhoppere fra den syriske hæren.

Det syriske observatoriet for menneskerettigheter, som er en regimekritisk eksilgruppe, melder at 41 sivile ble drept i voldshandlinger søndag. 14 skal ha blitt drept i Homs-provinsen og tolv i byen Hama. 31 soldater og politifolk ble også drept, de fleste av dem i to angrep fra deserterte regjeringssoldater i Idlib-provinsen nord i landet.
Kaller hjem observatørstyrker Aktivister sa tidligere søndag at soldatene hadde ankommet forstedene ved daggry, med minst 50 stridsvogner og pansrede kjøretøy. Minst 19 sivile skal ha blitt drept i de innledende kampene, sier de.

- Det er lik i gatene, sier en aktivist i forstaden Kfar Batna til nyhetsbyrået Reuters.

Den arabiske liga kalte samme dag hjem sin observatørstyrke fra landet.

- Gitt den dramatiske forverringen av situasjonen i Syria og utstrakt bruk av vold, blir arbeidet stanset, het det i kunngjøringen fra generalsekretær Nabil Elaraby.

Kuttet strømmen  Opptøyene har krøpet stadig nærmere hovedstaden. En aktivist sier moskeene i forstedene har blitt gjort om til feltsykehus.

- Myndighetene kuttet strømmen. Bensinstasjonene er tomme og regjeringsstyrkene forhindrer folk i å forlate områdene for å få tak drivstoff til varmeaggregat eller annen oppvarming, sier han til Reuters.

Ifølge FN er over 5.000 mennesker drept i uroen i Syria de siste ti månedene. Tallet bygger i hovedsak på opplysninger fra regimekritikere i og utenfor landet.

Regimet i Damaskus hevder at 2.000 medlemmer av sikkerhetsstyrkene har mistet livet, men heller ikke dette tallet er bekreftet fra uavhengig hold.