Regjeringstilhengere ut i gatene i Teheran

Titusenvis av regjeringstilhengere marsjerte ut i gatene i Teheran.

KVALMENDE: Irans president Mahmoud Ahmadinejad kaller de store protestene fra opposisjonen et «kvalmende karneval» iscenesatt av Israel og USA. Foto: SCANPIX
KVALMENDE: Irans president Mahmoud Ahmadinejad kaller de store protestene fra opposisjonen et «kvalmende karneval» iscenesatt av Israel og USA. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Titusenvis av regjeringstilhengere marsjerte ut i gatene i Teheran tirsdag for å vise sin støtte til det sittende regimet etter de siste dagers protestdemonstrasjoner.

Regjeringens støttespillere krever at opposisjonsledere straffes som følge av urolighetene. Det ser det imidlertid ut til at regimet klarer fint på eget initiativ.

Siden søndagens store protestdemonstrasjon er trolig mange hundre mennesker arrestert, blant dem minst 20 ledende opposisjonelle. Søsteren til nobelprisvinner Shirin Ebadi skal også være pågrepet, selv om hun ikke skal være noen fremtredende aktivist.

På ukjent sted

- Min søster dr. Nooshin Ebadi ble pågrepet av fire etterretningsagenter i sitt hjem klokka 21 i går kveld og satt i fengsel, het det i en kunngjøring fra Shirin Ebadi selv.

- Jeg vet ikke hvor hun holdes innesperret eller hvorfor hun ble pågrepet, heter det videre på nettstedet Rahesabz.

Nooshin Ebadi foreleser ved det medisinske fakultet ved universitetet i Teheran, og hun har ikke tidligere markert seg som noen politisk aktivist.

Ifølge nettstedet Jaras, som drives av opposisjonelle, er også flere nære medarbeidere av opposisjonslederen Mir Hossein Mousavi pågrepet de siste dagene, og det samme skal den ledende journalisten Mashallah Shamsolvaezin være.

900 arrestert?

Jaras hevder at over 900 personer er arrestert etter protestaksjonene i Teheran, Isfahan og Najafabad. Politiet har bare bekreftet at rundt 300 mennesker ble pågrepet i forbindelse med demonstrasjonene i Teheran søndag.

De statlige mediene i landet har bekreftet at minst åtte mennesker ble drept under uroen lørdag, blant dem den 35 år gamle nevøen av Mousavi.

Politiet nekter for å ha brukt skytevåpen mot demonstrantene, slik opposisjonen hevder.

- Kvalmende karneval

Irans president Mahmoud Ahmadinejad kaller de store protestene fra opposisjonen et «kvalmende karneval» iscenesatt av Israel og USA.

- Den iranske nasjonen har sett mye av slikt karneval, sa Ahmadinejad tirsdag ifølge det offisielle nyhetsbyrået IRNA.

- Amerikanere og sionister er de eneste tilskuerne til dette stykket som de selv har bestilt, og som får oss til å kaste opp, fortsatte han.

Kommentarene er de første fra president Ahmadinejad til protestene mot ham og hans regime. (NTB)

SØSTER ARRESTERT: Nobelprisvinner Shirin Ebadi opplyser at hennes søster, Nooshin, er arrestert i Iran etter demonstrasjonene i helgen. Shirin Ebadi vet ikke hvorfor søsteren, som ikke er en kjent politisk aktivist, er pågrepet eller hvor hun oppholder seg. Foto: SCANPIX
SØSTER ARRESTERT: Nobelprisvinner Shirin Ebadi opplyser at hennes søster, Nooshin, er arrestert i Iran etter demonstrasjonene i helgen. Shirin Ebadi vet ikke hvorfor søsteren, som ikke er en kjent politisk aktivist, er pågrepet eller hvor hun oppholder seg. Foto: SCANPIX Vis mer