- VIDE FULLMAKTER:  Den underslagssiktede 41-åringen hadde vide fullmakter, viser den første av granskingsrapportene fra underslagssaken på Hadeland. Foto: ØYSTEIN ANDERSEN / DAGBLADET
- VIDE FULLMAKTER: Den underslagssiktede 41-åringen hadde vide fullmakter, viser den første av granskingsrapportene fra underslagssaken på Hadeland. Foto: ØYSTEIN ANDERSEN / DAGBLADETVis mer

Regjerte på egen hånd i selskapets nettbank

Det visste ikke styrelederen i Hadeland Energi ti år etter. Og økonomisjefen gjorde ikke noe med det fem år før det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Granskingsrapporten som styret i underslagsrammede Hadeland Energi har bestilt og selv betalt for, viser at den siktede 41-åringen hadde uvanlig vide fullmakter - og at han misbrukte dem.

Men rapporten er ikke mye til hjelp, verken for morselskapet selv eller de mange selskapene som inngår i eierstrukturen rundt Hadeland Energi.

- En ryddig og grei, men tannløs rapport, som bærer preg av å være et bestillingsverk med fokus på den siktedes aktivitet og ikke hvem som har ansvaret for at han hadde slike fullmakter, sier økonomiprofessor Petter Gottschalk på Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI til Dagbladet.

Gottschalk, som har bekjempelse av økonomisk kriminalitet som fagfelt, har lest gjennom den 25 sider lange rapporten fra Advokatfirmaet PricewaterhouseCoopers, som ble frigitt mandag etter langvarig innsynsbegjæring fra lokalavisa Hadeland.

- Fullmakt i begge ender Han synes det er hårreisende at den siktede, tidligere underslagsdømte regnskaps- og økonomiansatte hadde fullmakt til både å overføre og til å motta penger mellom selskaper i det samme systemet.

- Poenget med å organisere virksomheten i flere selskaper, slik energiselskapet på Hadeland gjør, er å tydeliggjøre ansvar. Men med fullmakter som en enkeltmedarbeider har hatt her i flere av selskapene, slår det motsatt ut.

- Og i ytterste konsekvens er det styrets ansvar å delegere fullmakter i administrasjoner. Styret blir ikke stilt til ansvar i denne rapporten, mener professor Gottschalk.

PricewaterhouseCoopers skriver selv at intervju med styreleder er eneste faktagrunnlag for flere av vurderinger.

Og styrelederen er Lars Velsand, tidligere stortingsrepresentant for Senterpartiet og nå «styregrossist».

Regjerte nettbanken aleine Rapporten avdekker at Hadeland Energi helt siden 2004 har gitt en person aleine fullmakt til å betale fakturaer i nettbanken.

Den aleine-fullmakten var styreleder ikke klar over 10 år etter, går det fram av rapporten.

 - BESTILLINGSVERK:  Professor Petter Gottschalk mener granskingsrapporten er fri for systemkritikk. Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET
- BESTILLINGSVERK: Professor Petter Gottschalk mener granskingsrapporten er fri for systemkritikk. Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET Vis mer

Men den muligheten ble altså den underslagsiktede 41-åringen raskt klar over etter at han  ble ansatt i november 2009.

- Det var en unnlatelsessynd av daværende økonomisjef ikke å tette dette hullet da det ble oppdaget ved en tilfeldighet i 2008 eller 2009, skriver PwCs garnsker i rappoprten.

Fortalte om moms-dom, ikke underslag I ansettelsintervjuet fortalte han selv at han var dømt i en «momssak».

Men han sa ikke noe om at han var dømt for underslag før det. Men det var det heller ingen i Hadeland Energi som sjekket.

Rapporten omhandler bare 41-åringens aktivitet i Hadeland Energi, ikke i Hadeland og Ringerike Bredbånd, der den tidligere økonomisjefen innrømmer å ha underslått 18,2 av de 20,9 millionene i siktelsen.

Styret i bredbåndselskapet har foreløpig nektet å frigi granskingsrapporten derfra.

 STYRELEDER I HADELAND ENERGI:  Tidligere stortingsrepresentant for Sp, Lars Velsand - her som nestleder i Nei til EU - er en av hovedkildene i granskingsrapporten av selskapet han er styreleder for. Arkivfoto: HANS ARNE VEDLOG / DAGBLADET
STYRELEDER I HADELAND ENERGI: Tidligere stortingsrepresentant for Sp, Lars Velsand - her som nestleder i Nei til EU - er en av hovedkildene i granskingsrapporten av selskapet han er styreleder for. Arkivfoto: HANS ARNE VEDLOG / DAGBLADET Vis mer