REGLENE: FNs retningslinjer for fiskeriforvaltning viser seg å ha liten tyngde i mange land. Det får konsekvenser for miljø og matforsyning. Norge er dog blant de bedre. På bildet står Michelle Pedersen og Kjell Ingebrigtsen med oppdrettskveite og torsk som ble promotert for internasjonale stjernekokker i Tromsø i 200007.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX .
REGLENE: FNs retningslinjer for fiskeriforvaltning viser seg å ha liten tyngde i mange land. Det får konsekvenser for miljø og matforsyning. Norge er dog blant de bedre. På bildet står Michelle Pedersen og Kjell Ingebrigtsen med oppdrettskveite og torsk som ble promotert for internasjonale stjernekokker i Tromsø i 200007. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX .Vis mer

Regler for fiskerier blir ikke respektert

13 år etter at de ble vedtatt i FN. Dramatisk for miljø og matforsyning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs retningslinjer for fiskeriforvaltning respekteres fortsatt ikke, 13 år etter at de ble vedtatt. Konsekvensene er dramatiske for verdens miljø og matforsyning.

De eneste landene med over 60 prosents overholdelse av retningslinjene er Norge, USA, Canada, Australia, Island og Namibia, viser en ny studie som publiseres i forskningstidsskriftet Nature torsdag.

- Den generelle konklusjonen er litt deprimerende. Selv ikke landene på topp i vår rangering gjør det særlig bra, sier hovedforfatter Tony Pitcher.

Han legger til at det ikke finnes noen unnskyldning for ikke å forvalte fiskeressurser på en forsvarlig måte.

- Vi vet nøyaktig hva vi bør gjøre. Vi har skapt et fryktelig rot i verdens hav, hvor det foregår alvorlig overfiske.

Daglige behov

Den nye studien setter spørsmålstegn ved hvordan fiskeriene kan fortsette å produsere den viktigste kilden til protein for et stort antall mennesker over hele verden.

- Det er åpenbart at forvaltningen av fiskeriene er et av de store eksemplene på markedssvikt i moderne tid, mener Nick Nuttall, talsmann for FNs miljøprogram.

Han forteller at omtrent hvert eneste fiskeri over hele kloden har tilfeller av overbeskatning. Dette viser hvordan regjeringer ikke er i stand til å ta tak i den fundamentale forbindelsen mellom økologi og de daglige behovene til flere titall millioner mennesker.

Frivillig

Regningslinjene for fiskeriforvaltning ble utarbeidet av FNs mat- og landbruksorganisasjon i 1995. De omfatter alle deler av fiskeindustrien og er oversatt til rundt 100 språk. Selv om det i utgangspunktet er frivillig å følge dem, er noen av punktene blitt inkludert i juridisk bindende avtaler.

Den nye studien som viser at retningslinjene ikke følges, er langt fra den første som beskriver dramatiske trusler mot verdens fiskebestander.

Kildene til omtrent alle former for sjømat står i fare for å kollapse innen 2048 hvis overbeskatning og forurensing fortsetter som i dag, var konklusjonen i en artikkel i forskningstidsskriftet Science for to år siden.

Nye jobber

- Fattige fiskere med få jobber vil fortsette å fiske selv om bestandene synker, sier zoologen Tim McClanahan i Kenya.

På den måten kommer lokalsamfunn og fiskerier inn i en ond sirkel hvor nedgangen i bestandene ikke stanser.

Å gi støtte eller skape nye jobber til de fattigste fiskerne kan løse noe av problemet, i noen deler av verden. Tony Pitcher og de andre forfatterne bak artikkelen i Nature mener imidlertid at FNs forvaltningsregler må bli juridisk bindende.

Det kan enten skje gjennom en global avtale, eller ved at de enkelte landene tar retningslinjene inn i sine lovverk.

(NTB)