Regn i bøtter og spann

Bortsett fra i Nord-Norge var det betydelig vannføring i elver og vassdrag over hele landet fredag. Fram til lørdag ettermiddag vil ikke vannføringen øke, men så øker trykket igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bortsett fra i Nord-Norge var det betydelig vannføring i elver og vassdrag over hele landet i dag. Til i morgen ettermiddag vil ikke vannføringen øke, men så øker trykket igjen.

Sjekk været på Dagbladet.no.

Små og større elver bruste og rumlet, sprøyten sto høyt der bilistene ikke tok hensyn til flere centimeter høye dammer i veibanen, og flate jorder langs elveløp ble omdannet til små hav som man måtte ha gummistøvler for å kunne forsere. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendte fredag middag ut en oppdatert melding om flomvarselet for Østlandet og Agder-fylkene. For enkelte vassdrag ble det torsdag sendt ut varsel om såkalt femårsflom, og dette varsel gjelder fortsatt.

Publikums oppmerksomhet ble trukket mot at man nå kunne bli mer våt på beina enn vanlig, at vannløp under bruer kunne komme til å gå over sine vanlige bredder på grunn av rusk og rask som stenger, og at avløpssystemet i gater og veier kunne stoppe opp på grunn av blant annet løv fra trærne.

Om det lørdag og i helgen blir mer eller mindre nedbør i forhold til de siste dager, er avhengig av hvor man bor. Men om vi ikke skal se sollyset i neste uke, så mener i hvert fall ekspertene i NVE at det kommer begrenset med nedbør i mesteparten av landet, og at vannføringen i elver og vassdrag ventes å kulminere i løpet av uken.

For Vestlandet er det varslet fra normal til stor vannføring, og i de kystnære strøkene kan det faktisk ventes mindre vannføring. Også i Trøndelag er det varslet fra normal til stor vannføring - særlig i indre og østlige strøk.

I Nord-Norge er det ikke ventet spesielt stor vannføring i elver og vassdrag.

(NTB)

STOR VANNFØRING: Ved Mølla på Grünerløkka i Oslo kan man se og høre resultatet av de siste dagers regnvær i form av stor, drønnende vannføring i Akerselva.